Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Începând de luni, zilele sunt mai lungi, iar nopțile se tot scurtează

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În acest an, echinocțiul de primăvară s-a produs duminică, 20 martie, la ora 17:33, ora României. Noi am învățat la școală că echinocțiul, fie el de primăvară sau de toamnă, este ziua în care orele luminate sunt egale cu cele întunecate, deci e ciudat să vorbim despre ora exactă la care se produce.

La fel ca orice fenomen legat de mișcarea Pământului în jurul Soarelui, are și acesta o explicație științifică. Echinocțiul este momentul care marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică începe toamna astronomică. Data echinocţiului a fost stabilită pe 21 martie, totuși, momentul în sine variază de la un an la altul, deoarece anul calendaristic nu coincide cu anul tropic. Echinocțiul, ca fenomen astronomic se produce atunci când Pământul, în mișcarea pe orbita sa, se află în punctul cel mai apropiat de Soare.

Când trece România la ora de vară

De ziua ehinocțiului de primăvară este legată și stabilirea datei Paștelui (prima duminică după Luna Plină de după echinocţiul de primăvară), dar și ora de vară începe tot în ultimul weekend din martie.

De data aceasta, în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, ceasurile se dau înainte cu o oră, adică ora 3:00 devine ora 4:00. „Dormim mai puțin” cu o oră, iar 27 martie 2022 este cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

Ora de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore cu lumină naturală, însă se pare că nu a dat rezultatul dorit, căci revenirea la ora de iarnă într-o perioadă când orele luminoase și așa se reduc pe zi ce trece, la nulți oameni a creat stări depresive, dar și alte impedimente, chiar și economice. Tocmai de aceea, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Măsura trebuia aplicată începând din 2021, dar pandemia, iar acum evenimentele din Ucraina au împiedicat realizarea acestui calendar.

Oră de vară permanentă în SUA

În timp ce în Europa măsura se mai lasă așteptată puțin, Senatul SUA a hotărât marți, 16 martie ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite, urmând ca decizia să fie dezbătută și în Congres și în caz de vot favorabil, apoi promulgară de președinte.

Un sondaj efectuat în primăvara anului 2019 a arătat că circa 79% dintre europeni ar dori ca ora de vară să rămână cea permanentă, aproximativ 9% declară că pentru ei este indiferent și doar ceilalți circa 12% ar prefera ora de iarnă. Datele sondajului reflectă aproape identic și situația din România, doar că la noi, un procent ușor mai ridicat dintre respondenți ar prefera ora de vară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns