Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRATAMENTE ESENȚIALE

Industria farmaceutică din România, în pericol

Industria farmaceutică din România, în pericol
Aceste schimbări riscă să afecteze grav sistemul de sănătate, făcând ca medicamentele de bază să devină inaccesibile pentru mulți români.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Industria farmaceutică din România, amenințată de o directivă europeană. Fabricile de medicamente, în pericol de închidere

 

Producătorii de medicamente din România se confruntă cu o criză majoră, în contextul noilor reglementări europene. Unele fabrici riscă să își închidă definitiv activitatea, iar altele vor fi nevoite să reducă producția sau să retragă anumite medicamente de pe piață.

 

 

Directiva europeană, factor declanșator al crizei

 

Problema principală este o directivă europeană recent adoptată, care impune costuri uriașe pentru tratarea apelor reziduale urbane. Aceasta ar putea duce la o criză de medicamente, afectând inclusiv accesul la produse esențiale, precum paracetamolul.

 

 

Dr. Dragoș Damian, directorul executiv al PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), avertizează asupra impactului devastator al acestor măsuri asupra industriei farmaceutice locale.

 

 

Impactul asupra producătorilor de medicamente

 

Noua reglementare prevede taxe impuse producătorilor de medicamente, în funcție de volumul de producție, pentru acoperirea costurilor de tratare a apelor reziduale. Această măsură lovește în special medicamentele accesibile ca preț, cum ar fi cele pentru boli cardiovasculare, afecțiuni articulare și antibiotice.

 

 

Simona Cocoș, fost președinte al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, subliniază că directiva face parte din Pactul Verde European, având ca scop reducerea emisiilor de carbon. Totuși, aplicarea acesteia ar putea duce la falimentul unor fabrici de medicamente din România și la limitarea accesului pacienților la tratamente esențiale.

 

 

Scumpirea medicamentelor și posibile efecte asupra pacienților

 

Creșterea costurilor de producție va duce la majorarea prețurilor medicamentelor sau la retragerea unor produse de pe piață. În cazul medicamentelor cu preț reglementat, cum sunt cele cu prescripție medicală, producătorii nu vor putea modifica prețul, iar costurile suplimentare s-ar putea reflecta asupra pacienților.

 

 

Aceste schimbări riscă să afecteze grav sistemul de sănătate, făcând ca medicamentele de bază să devină inaccesibile pentru mulți români.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*