Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INDUSTRIA METALURGICĂ

Industria românească de oțel, afectată de taxele impuse de Trump

România, în vizorul SUA: Taxele vamale impuse de Trump lovesc industria metalurgică
Administrația Trump a impus o taxă de 25% asupra importurilor de oțel, afectând exporturile României către SUA, unde ocupă locul 11 între furnizori, ceea ce ar putea duce la pierderi economice și reorientarea piețelor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Botoșani, 12 februarie 2025 – Decizia administrației Trump de a impune taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel a generat reacții puternice în industria metalurgică, iar România, aflată pe locul 11 în topul furnizorilor de oțel pentru SUA, este una dintre țările afectate.

 

 

Președintele Donald Trump a confirmat duminică, în cadrul unui interviu acordat reporterilor la bordul avionului Air Force One, că toate importurile de oțel în SUA vor fi supuse unei taxe vamale de 25%. Măsura se aplică începând de astăzi, 10 februarie, și include atât oțelul, cât și aluminiul, cu scopul declarat de a proteja producătorii autohtoni și de a reduce dependența de importuri.

 

 

Trump a menționat că aceste tarife nu vor fi aplicate tuturor țărilor, ci doar celor care beneficiază excesiv de pe urma pieței americane. „Dacă ei ne taxează cu 130% și noi nu îi taxăm deloc, lucrurile se vor schimba”, a afirmat liderul american, lăsând de înseleș că măsura este parte a unei strategii mai ample de reciprocitate comercială.

 

 

 

România în topul furnizorilor de oțel pentru SUA

 

 

Potrivit Institutului American de Fier și Oțel (AISI), SUA au importat 478.000 de tone de oțel din România în 2024, marcând o creștere de 27,3% față de anul precedent. România se situează pe locul 11 între furnizorii globali, devansând țări precum Turcia, Italia și Spania, dar fiind ușor în urma Chinei.

 

 

Industria românească de oțel este semnificativ dependentă de exporturi, iar impunerea unei taxe vamale de 25% ar putea duce la scăderea competitivității produselor autohtone pe piața americană. Marile fabrici de oțel din România, care au contracte semnificative cu clienți americani, ar putea fi nevoite să-și reorienteze exporturile spre piețe alternative.

 

 

Asociațiile industriale din România și UE au criticat decizia administrației Trump, considerând-o o măsură protecționistă care va afecta fluxurile comerciale globale. Uniunea Europeană ar putea lua contramăsuri similare, impunând taxe pe produsele americane importate în Europa, ceea ce ar putea escalada un posibil conflict comercial.

 

 

Pe termen scurt, experții economici consideră că firmele românești ar putea absorbi parțial costurile suplimentare pentru a rămâne competitive pe piața SUA. Totuși, dacă aceste taxe se mențin pe termen lung, producătorii ar putea fi forțați să reducă exporturile și să caute noi piețe, ceea ce ar putea afecta semnificativ economia industrială locală.

 

 

Pe fondul acestei decizii, România trebuie să analizeze strategiile de contracarare și posibilele negocieri cu SUA. Guvernul român ar putea interveni prin discuții bilaterale sau prin intermediul UE pentru a obține exceptări sau reduceri ale tarifelor impuse de administrația Trump.

 

 

Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile comerciale între România și SUA și dacă producătorii autohtoni vor reuși să se adapteze noilor condiții economice globale.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*