
În martie 2025, comparativ cu martie 2024, prețurile producției industriale au crescut cu 3,3%, într-un ritm mai lent față de luna februarie, când creșterea a fost de peste 4%. Aceste creșteri ale prețurilor producției industriale, cunoscute și sub denumirea de inflație industrială, reflectă evoluțiile prețurilor produselor și serviciilor industriale livrate de producătorii interni.
Inflația industrială are un impact direct asupra prețurilor de vânzare cu amănuntul. Deoarece aceasta determină creșterea costurilor de producție (materii prime și alte cheltuieli), producătorii ajustează frecvent prețurile de vânzare pentru a-și menține profitabilitatea. Legătura dintre prețurile de vânzare și indicii prețurilor de consum (IPC) oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care inflația industrială influențează economia în general. Creșterea prețurilor de vânzare cauzată de inflația industrială poate determina o creștere a IPC, ceea ce reflectă impactul asupra costului vieții.
În martie, cele mai mari creșteri au fost înregistrate la distribuția apei și activitățile de salubritate, cu o creștere de peste 11%, urmate de serviciile de reparații, care au crescut cu aproape 9%. În plus, costurile din industria alimentară au avut o creștere de aproape 5%.
Categoria „Fabricarea substanțelor și produselor chimice”, care include fabricarea îngrășămintelor, vopselurilor și săpunurilor, a înregistrat, de asemenea, scumpiri semnificative. În cadrul „finisării pieilor”, în care sunt incluse producția de bagaje și încălțăminte din piele, prețurile au urmat o tendință similară.
Prețurile colectate de Institutul Național de Statistică (INS) reprezintă prețuri de producător și nu includ TVA sau alte taxe aplicate produselor. Aceste prețuri sunt colectate lunar de la aproximativ 1.800 de firme, selecționate în funcție de cifra de afaceri raportată, acoperind între 70% și 100% din cifra de afaceri pentru fiecare clasă CAEN Rev. 2. Colectarea prețurilor este realizată lunar, pe baza prețurilor pentru sortimentele reprezentative, selectate de fiecare operator economic inclus în eșantion.
Fii primul care comentează