
Pe 25 ianuarie, în cadrul Festivalului TCM Classic Film, Martin Scorsese, unul dintre cei mai apreciați regizori din istoria cinematografiei, a discutat despre filmele recente care i-au atras atenția. Spre surpriza și bucuria publicului, regizorul în vârstă de 82 de ani a menționat cu entuziasm o serie de producții din cinematografia românească, dovedind prin detalii precise că a urmărit și apreciat aceste filme.
În dialogul său cu jurnalistul Dave Karger, desfășurat la The 92nd Street Y din New York – un centru cultural de prestigiu – Scorsese a vorbit despre impactul pe care l-au avut asupra sa regizorii Noului Val al Cinematografiei Românești. „Îmi plac foarte mult filmele românești,” a mărturisit acesta. A continuat să menționeze numele unor regizori precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Radu Jude, și să analizeze câteva dintre operele lor emblematice.
Martin Scorsese a evidențiat filme precum „Polițist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu, „Sieranevada” de Cristi Puiu și „Aferim!” de Radu Jude, subliniind elementele care le fac memorabile. Despre „Aferim!”, un film istoric alb-negru regizat de Radu Jude, Scorsese a spus că îl consideră o capodoperă care reușește să redea istoria și moralitatea într-o formă cinematografică originală. Mai mult, regizorul american a discutat despre cel mai recent film al lui Jude, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, pe care l-a descris drept „șocant” prin modul în care combină stilul vizual, temele politice și narațiunea fragmentară.
„Ia stilul, ia conținutul politic, cinema-ul, moralitatea, lipsa de moralitate – toate pe ecran – și apoi le sparge în o mie de bucăți. Și deodată vezi lumea altfel,” a spus Scorsese despre filmul lui Radu Jude, evidențiind curajul regizorului român de a experimenta cu formele narative și temele contemporane.
Noul Val al Cinematografiei Românești, un fenomen internațional
Scorsese a remarcat faptul că regizorii din Noul Val al Cinematografiei Românești au reușit să atragă atenția internațională datorită stilului lor unic, caracterizat prin realism brutal, minimalism estetic și o abordare sinceră, adesea critică, asupra societății. Noul Val a apărut la începutul anilor 2000 și a produs o serie de filme premiate, care au adus recunoaștere globală industriei cinematografice din România.
Printre regizorii menționați de Scorsese se numără:
Cristian Mungiu – cunoscut pentru filmele sale „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (care a câștigat Palme d’Or la Cannes în 2007) și „Bacalaureat”.
Cristi Puiu – considerat unul dintre fondatorii Noului Val, cu filme precum „Moartea domnului Lăzărescu” și „Sieranevada”.
Corneliu Porumboiu – apreciat pentru „Polițist, adjectiv” și „A fost sau n-a fost?”.
Radu Jude – regizor inovator, cunoscut pentru „Aferim!”, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” și „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”.
Scorsese a făcut referire și la alți regizori notabili ai curentului, precum Radu Muntean („Marți, după Crăciun”, „Boogie”), Călin Peter Netzer („Poziția copilului”, câștigător al Ursului de Aur la Berlin în 2013) și Emanuel Pârvu („3 km până la capătul lumii”).

Comentariile lui Martin Scorsese subliniază influența și relevanța crescândă a filmelor românești pe scena globală. Faptul că un regizor de talia lui Scorsese – recunoscut pentru capodopere precum „Taxi Driver”, „Goodfellas” și „The Irishman” – apreciază și promovează cinematografia românească reprezintă un moment de mândrie pentru întreaga industrie.
Fii primul care comentează