Image 1
Image 2

Informaţii de vacanţă: În ce condiţii se eliberează un paşaport

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 
Cetăţenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu paşaportul simplu electronic /paşaportul simplu temporar.
 
 

În ceea ce priveşte cetăţenii români minori cu vârsta mai mare 14 ani, aceştia pot călători cu documentele menţionate mai sus sau în baza cărţii de identitate (în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie). Cetăţenii români minori nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naştere.
 

 Părintele căruia i-a expirat cartea de identitate poate folosi paşaportul valabil ca document de identitate, în vederea depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic/pasaportul simplu temporar pentru minor.
 
 Având în vedere că reglementarea condiţiilor de intrare, şedere sau tranzit al unei ţări reprezintă un drept al statului în cauză, recomandăm cetăţenilor români să verifice condiţiile stabilite de statul pe teritoriul căruia urmează să efectueze călătoria, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secţiunea Condiţii de călătorie. Cu titlu de exemplu, precizăm că paşaportul simplu temporar nu poate fi folosit ca document de călătorie în Emiratele Arabe Unite, Qatar, Mexic.
 
 Programările în scopul depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor simple electronice/temporare nu se solicită pe email/telefonic, ci se realizează exclusiv prin completarea de către persoanele interesate a formularului on-line de pe platforma www.hub.mai.gov.ro/epaşapoarte
 
 În situaţia în care nu se reuşeşte efectuarea unei programări în vederea depunerii cererii de eliberare a paşaportului, precizăm că la nivelul Serviciilor Publice Comunitare de Paşapoarte sunt înregistrate, în măsura disponibilităţii, şi solicitările persoanelor care nu au efectuat în prealabil programare on-line.
 
 De asemenea, informăm cetăţenii români că nu există o taxă pentru eliberarea paşaportului în regim de urgenţă. Astfel, în prezent, pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de paşapoarte, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice este de până la 5 zile lucrătoare, pentru cererile depuse în ţară şi pentru care solicitantul a cerut ridicarea în ţară.
 
 Având în vedere termenul foarte scurt de eliberare a paşaportului simplu electronic, încurajăm cetăţenii să opteze pentru acest tip de document de călătorie, cu precizarea că, pentru paşaportul simplu temporar, termenul de eliberare este de 10 zile lucrătoare, respectiv de până la 3 zile lucrătoare, însă în această situaţie cererea trebuie sa fie însoţită de documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate.
 
 Programul de lucru la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Satu Mare este de luni până vineri de la ora 08:30-16:30, iar miercuri de la ora 08:30 până la 18:30.
 
Sursa: Prefectura Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

MIZERIE ÎN SOMEŞ

Se va rezolva problema deşeurilor

Problema deşeurilor de pe râul Someş a fost semnalată de multe ori chiar şi de către vecinii noştri din Ungaria. Ideal ar fi să nu se mai arunce deşeuri în acest râu, dar dincolo de educaţie s-a pornit un proiect amplu princare se vor colecta deşeurile.