Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Înjurăturile nu se transformă în voturi

După stabilirea, în mare, a candidaților, după primele tamponări între partide, chestiunea care se dezbate destul de aprins este în ce măsură prezența pe rețelele de socializare, aprecierile și înjurăturile lansate de un partid sau un candidat se convertesc în voturi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

AUR se manifestă cel mai activ și agresiv în special pe Tik Tok, dar ocupă un loc de frunte și pe Facebook. Cu toate acestea, adunarea de semnături pentru AUR este destul de anevoioasă.
Internetul nu-i aduce semnături nici celei mai  zgomotoase și mai stridente voci din spațiul public, Diana Șoșoacă. Partidul său, SOS România, nu a anunțat că ar fi  adun cele 200 000 de semnături necesare unui partid ca să se poată înscrie în cursa pentru alegerile europene.
Cu semnăturile este o problemă. Se pare că legislația românească face figură aparte. Nicio altă țară din UE nu pretinde atâtea semnături. Partidele mici, partidele fără structuri în teritoriu, adună foarte greu semnături motiv pentru care AUR marchează încă o temă de dezbatere publică.
Pe de altă parte adunarea de semnături dinamizează campania electorală. Partidele politice, deși nu este campanie electorală au ocazia să se întâlnească, să ia legătura cu populația fără să fie oficial campanie.
Un gest de cavaler, nu fără să urmărească și un mic beneficiu de imagine, a făcut candidatul independent PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu care a semnat lista de susținere a contracandidatului Nicușor Dan.
Pornind în campanie cu întârziere, candidatul  comun PSD-PNL a apărut ca o figură nouă, total necunoscută. Lipsa de notorietate este o problemă cu care se confruntă cei mai mulți candidați. Cetățenii votează de regulă figurile cunoscute din ziare, de la televiziune, și nu de pa rețelele de socializare.
Nici măcar Diana Șoșoacă nu s-a făcut cunoscută datorită propriilor ei conturi. Televiziunile au făcut din ea o vedetă. Se știe că femeile se impun mai greu decât bărbații ca persoane publice. Mai degrabă femeile devin figuri publice, capătă notorietate în urma unor scandaluri.
Îndrăznim să avansăm ideea că dacă în mijlocul scandalului despre azilele groazei ministru Familiei ar fi fost bărbat nu femeie, așa cum este cazul Gabrielei Firea, nu ar fi fost obligat să-și dea demisia de onoare.
Revenind la notorietatea principalilor candidați, eroii alegerilor locale, Piedone, Nicușor Dan și Cătălin Cîrstoiu, în câteva zile ei vor fi la egalitate. Piedone și-a atins limita. Ce giumbușlucuri va mai face? El începe să se repete, iar oamenii se plictisesc destul de repede și de comedianți.
Nicușor Dan regretă că a fost prea discret pentru un primar general care trebuie să organizeze conferințe de presă, să participe la evenimente, la emisiuni tv.  El are un fel de a fi nu foarte spectaculos.
Aici, în bună măsură se potrivește cu medicul Cătălin Cîrstoiu. Participarea împreună la dezbateri televizate este posibil să-l avantajeze pe candidatul PSD-PNL care va avea majoritatea asigurată în consiliul general al Capitalei.
Chiar dacă se spune că oamenilor le place circul, gen Piedone, până la urmă marea atracție va fi confruntarea dintre Nicușor Dan și Cătălin Cîrstoiu. Ei reprezintă cele două alianțe electorale de primă importanță în acest moment.
Sunt alianțele PSD-PNL și Alianța Dreapta Unită cele mai importante construcții politice din România anului 2024? Fără îndoială.
Se va produce într-un viitor apropiat o alternanță la guvernare între ele? Se vor despărți cele două partide și după alegerile locale și parlamentare PSD va vira la stânga, iar PNL la dreapta?
Partidul care speră că limbajul frust, dur, și va plasa în poziția de alternativă la actuala putere? Desigur, ne referim aici la AUR. Deocamdată partidul lui George Simion nu este pregătit  să guverneze România. Și nici România profundă, cu toate derapajele, cu toate defectele, nu s-ar lăsa pe mâinile unui partid de începători, poate de oameni bine intenționați, dar visători.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sigla Informatia Zilei

Săptămâna negocierilor

Asculta acest articol     Deși linia generală au prins-o destul de exact, nici exit-poll-urile, nici sondajele din timpul capaniei electorale