

Necesitatea adaptării la variaţii climatice (rece dimineaţa şi seara şi cald la prânz) şi de regim de viaţa(vara mai lejer, toamna mai intens) solicită în mod deosebit rezervele energetice, fizice, emoţionale şi mentale ale organismului.
Nu rareori vedem adolescenţi cu cearcăne mai mari decât ale unor adulţi care lucrează în ture de noapte. Sau adulţi tineri, care consumă cantităţi impresionante de cafea şi energizante pentru a face faţă activităţilor zilnice.
Atunci apare astenia, care la început este mai uşoară şi se ameliorează după somnul de noapte sau în week-end, dar ulterior devine atât de accentuată încât se tranformă într-un adevărat simptom de oboseală cronică.
Există câteva remedii homeopatice care ajută la depăşirea acestui moment dificil de intersezon, ameliorează astenia şi ajută persoanele să-şi recupereze abilităţile fizice şi mentale într-o perioadă scurtă de timp, ne spune dr. Szatmari Anamaria, medic homeopat la Clinica Sf. Anton din Satu Mare.
Principalul remediu pentru adulţi este Arnica. Ea îmbunătăţeşte capacitatea de efort fizic şi mental a persoanei, având şi un efect antitraumatic diminuând impactul zilnic al micilor traume ale existenţei(certuri, contrarietăţi, frici, furii). Este un bun remediu adaptogen pentru adulţii activi, potrivit vremurilor prezente, solicitante şi competitive.
Pentru tineri, elevi şi studenţi, există preparatul Kalium Phosphoricum, care administrat timp de 1-2 luni ajută la o mai bună concentrare la şcoală, ajută memoria şi atenţia. Este recomandat în special în perioada tezelor şi examenelor. Desigur şi alimentaţia are un rol important, o dieta corectă cu fructe şi legume de sezon, proaspete şi mâncăruri preparate în gospodărie, cu evitarea alimentelor de tip fast-food şi a băuturilor acidulate (care au un puternic efect demineralizant) ajută la refacerea energiei organismului. Somnul de noapte este esenţial în special între orele 22 şi 24. De asemenea se ştie că ficatul (care este principalul furnizor de energie al organismului) are ca ore de refacere şi relaxare între 1 şi 3 noaptea. Deci este esenţial ca în acest interval orar organismul să se odihnească şi să doarmă.
La persoanele vârstnice, lipsite de energie şi cu stare emoţională de indiferenţă şi apatie se recomandă Selenium, dimineaţa timp de 1-2 luni. De asemenea, se recomandă o dietă echilibrată precum şi plimbări în aer liber. Aerul curat şi mişcarea sunt adevărate binefaceri pentru organismul îmbătrânit, care are tendinţa la sedentarism şi să petreacă timp îndelungat în spaţii închise, neaerisite şi poate necorespunzător încălzite.
Menţinerea unui tonus energetic bun la orice vârstă reprezintă cheia unei vieţi armonioase. Un organism sănătos şi plin de energie ne permite să ne bucurăm de fiecare anotimp, indiferet de vârsta pe care o avem.
Fii primul care comentează