Image 1
Image 2

Inside a Genius Mind: Explorarea digitală a codexurilor lui Leonardo da Vinci

Explorați codurile lui Leonardo da Vinci – schițe și înregistrări ale numeroaselor sale gânduri strălucitoare – prin această colaborare între tehnologia AI și cunoștințele umane. Colecția online poate fi explorată gratuit și are mai multe căi pe care spectatorul curios să le răsfoiască.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Leonardo da Vinci, o personalitate emblematică a Renașterii, și-a desfășurat viața și creația între anii 1452 și 1519. Polimat italian, a excelat în domenii variate precum pictura, desenul, invențiile și anatomia. Cunoștințele și ideile sale inovatoare sunt conservate în codexurile sale, care acum se deschid publicului larg prin intermediul unei platforme digitale inovatoare denumite “Inside A Genius Mind“. Aceasta a fost concepută printr-o fuziune impresionantă între inteligența artificială și expertiza umană.

 

 

Printre scrierile sale, Codex Atlanticus și Codex Leicester (cunoscut și sub numele de Codex Hammer) se remarcă prin profunzime și complexitate. Ultimul a fost achiziționat de Bill Gates pentru suma astronomică de peste 30 de milioane de dolari în 1994. Leonardo și-a criptat adesea gândurile prin scriere inversă și oglindită, complicând astfel interpretarea lor. Notele sale abundă în schițe de invenții, precum arbaletele, și studii de anatomie pentru viitoarele sale lucrări artistice. Platforma online “Inside A Genius Mind” îmbină aceste elemente, oferind analiza a șase volume, 718 pagini și peste 3.000 de desene, creând o experiență interactivă captivantă.

 

 

Utilizatorii pot alege să exploreze codexurile printr-o serie de povești tematice structurate în cinci categorii sau pot naviga independent prin paginile digitizate, în timp ce schițele prind viață, evocând nostalgia screensaver-ului Starfield. Selectând o schiță, se accesează informații detaliate despre locația originalului și se oferă descrieri amănunțite ale conținutului. Funcția de filtrare bazată pe etichete AI permite, de asemenea, identificarea de schițe similare. “Inside A Genius Mind” aplică tehnici de învățare automată pentru a interconecta conținutul notițelor, evidențiind astfel abordarea interdisciplinară, inovația și coerența profundă ce caracterizează opera lui Leonardo.

 

 

Colaborarea dintre Profesorul Martin Kemp, de la Universitatea Oxford, și algoritmi avansați de AI a dat naștere acestei platforme. Kemp, recunoscut pentru lucrările sale despre Leonardo, și tehnologia de ultimă oră, au reușit să creeze un spațiu digital unde opera lui da Vinci este reinterpretată și valorificată în moduri nemaiîntâlnite. Această fuziune între trecut și prezent, între geniul uman și cel artificial, este acum accesibilă pentru explorare și inspirație.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with