Image 1
Image 2

REFORMA EDUCAȚIEI

Inspectoratele Școlare vor fi desființate până în 2035 promite ministrul Educației Daniel David

Ministrul Educației speră ca, în timp, măsurile propuse să consolideze autonomia instituțiilor de învățământ, permițând astfel o restructurare profundă a sistemului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Ministrul Educației, Daniel David, propune o reformă de amploare în sistemul de învățământ românesc: desființarea Inspectoratelor Școlare Județene și înlocuirea acestora cu centre regionale. Potrivit oficialului, acest proces ar putea fi realizat în aproximativ zece ani, în funcție de ritmul în care se dezvoltă autonomia școlilor.

 

 

Daniel David a explicat într-o conferință de presă că implementarea reformei nu este posibilă în prezent din cauza lipsei de autonomie reală a unităților de învățământ. În opinia sa, reforma trebuie să pornească de la întărirea rolului directorilor și de la profesionalizarea posturilor din sistemul de management educațional.

 

 

„Politica se oprește la poarta școlii. Directorii trebuie să fie numiți prin concurs și protejați în funcție. La fel, inspectorii trebuie să fie selectați prin concurs, pe criterii de competență, nu pe baza apartenenței politice,” a declarat ministrul.

 

Totuși, David susține că coordonatorii regionali, care vor înlocui inspectorii școlari generali, ar trebui numiți politic. Motivul: aceștia reprezintă Ministerul Educației în teritoriu și trebuie să fie aliniați programului de guvernare.

 

 

„Aceste persoane vin și pleacă odată cu ministrul. În schimb, ceilalți inspectori trebuie să rămână pe poziții și să fie numiți pe criterii profesionale.”

 

Școlile nu sunt pregătite pentru autonomie totală

 

Un alt obstacol în calea reformei este reticența directorilor școlari de a-și asuma decizii legate de curriculum, din cauza posibilelor tensiuni cu profesorii sau părinții. David a evidențiat acest lucru în contextul discuțiilor despre planurile-cadru.

 

 

„Directorii îmi spun că nu vor să decidă asupra disciplinelor opționale, de teamă să nu se certe cu colegii sau părinții. Asta arată că școlile noastre nu sunt încă autonome și puternice.”
Ținta: un sistem educațional descentralizat și eficient

 

Ministrul Educației speră ca, în timp, măsurile propuse să consolideze autonomia instituțiilor de învățământ, permițând astfel o restructurare profundă a sistemului.

 

 

„În zece ani, dacă reușim să construim școli autonome și performante, putem înlocui structura greoaie a inspectoratelor cu centre regionale moderne, axate pe performanță și responsabilitate.”

 

 

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*