
De obicei partidul-parazit PC iese din combinațiile în care intră fără scandal. Abandonat în 2005, PSD nu a făcut scandal. S-a relipit și s-a desprins de același PSD în tăcere câțiva ani mai târziu.
Politicianul care l-a scuturat zdravăn a fost Traian Băsescu. Mogulului Dan Voiculescu i se trage imaginea negativă de la Traian Băsescu.
El l-a botezat “motanul Felix” și tot el i-a pus partidului său o etichetă de neșters, “soluția imorală”.
PNL a acceptat alianța cu PC din rațiuni mediatice. În schimb PC a fost cooptat în USL pentru a aduce câteva procente în plus. Să ne amintim că sondajele plasau USL sub 50%, iar președintele amenința că nu va desemna un premier dacă Alianța nu va obține peste 50%. Din aceeași teamă a fost primit în PNL și George Becali.
USL s-a făcut frate cu dracu până a trecut puntea. Odată ajunși la guvernare, după cum era de așteptat, partidele au început lupta pentru putere și influență. În culise, cum se spune în popor, a început lupta pentru ciolan.
Nu s-a împlinit un an și USL scârțâie din toate încheieturile. Nu există divergențe doar între PNL și PC. În parlament adesea PSD și PNL nu mai votează la unison. Fiecare partid are propria viziune, dar și propriile interese. Poate că ruperea alianței dintre PNL și PC prevestește spargerea USL. Conservatorii dau un prim semnal.
Interesant este că liderul liberal Crin Antonescu folosește același tip de discurs disprețuitor la adresa Partidului Conservator ca Traian Băsescu. Încă nu l-a atacat pe Dan Voiculescu, dar toate intervențiile sale îl vizează pe “Felix”.
Presupunând că va ajunge președinte, nu este greu să ne imaginăm ce atitudine va lua Antonescu față de “soluția imorală”. Îl va copia întru-totul pe Traian Băsescu. Este o chestiune de temperament și caracter. Cei doi adversari politici sunt mai asemănători decât vor ei să apară. Se disprețuiesc reciproc tocmai pentru că au prea multe puncte în comun.
Ca Traian Băsescu, nici Crin Antonescu nu se lasă călcat pe bătătură. Departe de a fi un președinte de paie, le va da multe bătăi de cap guvernanților. PSD simte că nu va păstra nici echidistanța față de toate partidele. Victor Ponta simte că președintele ales de USL nu va sta ca o momâie la Palatul Cotroceni.
Ținând seama de reacția dură față de un aliat, chiar dacă acesta se numește PC, după ce s-a folosit de trustul lui Voiculescu în momente grele, Crin Antonescu arată o față care nu credem că este pe placul PSD. PNL se ceartă cu PC sub privirea scrutătoare și îngrijorătoare a PSD.
Am putea lua în calcul și o strategie comună PSD, PNL. Poate că cele două partide și-au propus să scape de PC. În acest caz merită remarcat riscul la care se supune PNL și Crin Antonescu rupând relațiile cu unul dintre cele mai puternice trusturi de presă din România.
Intrarea Antenelor în opoziție aduce un plus de imagine prezidențiabilului Crin Antonescu, dar pune în dificultate partidul său. Pierderile vor fi mai mari decât câștigurile. Atunci de ce riscă Antonescu? Simte că șansele sale de a fi candidatul USL sunt tot mai mici și vrea să iasă onorabil din joc? Adevărul s-ar putea să fie undeva la mijloc, însă tot mai multă lume începe să fie convinsă că liderii politici actuali nu sunt extraordinar de pragmatici și sunt incapabili de jocuri politice subtile, acționând mai degrabă din instinct decât din rațiune.