Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Intalnire intre Traian Basescu si presedintele CE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Demnitarul european apreciaza progresele Romaniei pe tema Schengen

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi că eforturile făcute de România au contribuit la stabilizarea situaţiei economice din UE şi a salutat în acest sens implementarea “viguroasă” a programului cu FMI şi CE, care a permis trecerea pe o tendinţă economică pozitivă.

“Vreau să salut implementarea foarte viguroasă a programului comun cu UE şi cu FMI de către România. Eforturile făcute de ţara dumneavoastră, dle preşedinte, au contribuit la stabilizarea situaţiei şi sunt încântat că România a reuşit să treacă pe o tendinţă pozitivă din punct de vedere economic, pentru că FMI aşteaptă o creştere de 1,5% din PIB în 2011 şi apoi una de 4,5% din PIB în 2012″, a spus Rompuy după o întrevedere la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.

Oficialul european consideră că România a realizat nişte evoluţii importante, prin stabilizarea economiei şi consolidarea finanţelor publice, dar şi prin conservarea stabilităţii sistemului financiar, “asta în plină criză financiară la nivel global”. Rompuy a notat şi adoptarea legii responsabilităţii fiscale şi a salarizării unitare, care au permis păstrarea unor finanţe publice pe o cale durabilă şi vor menţine deficitul public în limita celor 3% din PIB până în 2012. “Ştim că aceste eforturi nu sunt întotdeauna populare, însă sunt necesare pentru prosperitatea viitoare”, a subliniat Rompuy.

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului European a discutat cu şeful statului şi probleme economice europene, axându-se pe moneda euro. “La ultima întâlnire a Consiliului European, ţinută pe 4 februarie, am hotărât să continuăm activitatea noastră de consolidare a zonei euro în ansamblu. Susţin încă o dată că euro, ca monedă, are nişte baze foarte solide în ceea ce priveşte inflaţia şi balanţa de plăţi, însă ar trebui să coordonăm politicile naţionale în zona euro mai îndeaproape”, a spus Rompuy.

Acesta a subliniat că România, ca şi celelalte state care nu aparţin zonei euro, vor fi consultate şi pot participa în această coordonare care va fi pusă în practică împreună cu celelalte instituţii europene.
Preşedintele Traian Băsescu l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în cea de-a doua vizită pe care oficialul european a efectuat-o la Bucureşti de la preluarea acestei funcţii.

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy i-a spus premierului Emil Boc că a primit asigurările preşedinţiei ungare că vor continua eforturile de sprijinire a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Van Rompuy s-a întâlnit cu premierul Emil Boc joi dimineaţa, la Palatul Victoria, ocazie cu care primul-ministru român i-a prezentat preşedintelui Consiliului European priorităţile legate de securitatea energetică europeană. “Vreau să spun din nou că sprijinim politica dumneavoastră energetică. Avem două proiecte importante: Nabucco şi AGRI”, a spus Boc la începutul întâlnirii.

De asemenea, Boc a reiterat dorinţa autorităţilor de la Bucureşti ca subiectul aderării României la Schengen să nu fie conectat cu chestiuni fără legătură directă cu această problemă. “Suntem conştienţi de faptul că România este la graniţa Uniunii Europene. Vom face tot ce este necesar, repet, tot ce este necesar din acest punct de vedere şi vrem doar o evaluarea corectă în ceea ce priveşte accesul la Tratatul de la Schengen, să nu fie conectat cu alte probleme care nu au legătură cu această zonă”, a mai spus premierul.

La rândul său, van Rompuy a precizat că se fac progrese importante în ceea ce priveşte securitatea energetică europeană. “Cea mai mare parte a ţărilor noastre sunt mulţumite cu rezultatele ultimului Consiliu European care pot fi un punct de plecare nu numai pentru securitatea energetică, ci şi pentru definitivarea unei pieţe interne a energiei (…) Am luat notă de priorităţile dumneavoastră”, a spus oficialul european.

De asemenea, van Rompuy a spus că România beneficiază de sprijinul preşedinţiei ungare a UE în procesul aderării la spaţiul Schengen. “Cât priveşte spaţiul Schengen, suntem impresionaţi de realizările României şi am asigurarea primului-ministru ungar Viktor Orban că va încerca la nivelul preşedinţiei ungare să facă posibilă aderarea României şi Bulgariei dacă, evident, condiţiile sunt îndeplinite”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a afirmat joi că eforturile făcute de România au contribuit la stabilizarea situaţiei economice din UE şi a salutat în acest sens implementarea “viguroasă” a programului cu FMI şi CE, care a permis trecerea pe o tendinţă economică pozitivă.
“Vreau să salut implementarea foarte viguroasă a programului comun cu UE şi cu FMI de către România. Eforturile făcute de ţara dumneavoastră, dle preşedinte, au contribuit la stabilizarea situaţiei şi sunt încântat că România a reuşit să treacă pe o tendinţă pozitivă din punct de vedere economic, pentru că FMI aşteaptă o creştere de 1,5% din PIB în 2011 şi apoi una de 4,5% din PIB în 2012″, a spus Rompuy după o întrevedere la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Oficialul european consideră că România a realizat nişte evoluţii importante, prin stabilizarea economiei şi consolidarea finanţelor publice, dar şi prin conservarea stabilităţii sistemului financiar, “asta în plină criză financiară la nivel global”. Rompuy a notat şi adoptarea legii responsabilităţii fiscale şi a salarizării unitare, care au permis păstrarea unor finanţe publice pe o cale durabilă şi vor menţine deficitul public în limita celor 3% din PIB până în 2012. “Ştim că aceste eforturi nu sunt întotdeauna populare, însă sunt necesare pentru prosperitatea viitoare”, a subliniat Rompuy.În acelaşi timp, preşedintele Consiliului European a discutat cu şeful statului şi probleme economice europene, axându-se pe moneda euro. “La ultima întâlnire a Consiliului European, ţinută pe 4 februarie, am hotărât să continuăm activitatea noastră de consolidare a zonei euro în ansamblu. Susţin încă o dată că euro, ca monedă, are nişte baze foarte solide în ceea ce priveşte inflaţia şi balanţa de plăţi, însă ar trebui să coordonăm politicile naţionale în zona euro mai îndeaproape”, a spus Rompuy.
Acesta a subliniat că România, ca şi celelalte state care nu aparţin zonei euro, vor fi consultate şi pot participa în această coordonare care va fi pusă în practică împreună cu celelalte instituţii europene. Preşedintele Traian Băsescu l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în cea de-a doua vizită pe care oficialul european a efectuat-o la Bucureşti de la preluarea acestei funcţii.Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy i-a spus premierului Emil Boc că a primit asigurările preşedinţiei ungare că vor continua eforturile de sprijinire a aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.Van Rompuy s-a întâlnit cu premierul Emil Boc joi dimineaţa, la Palatul Victoria, ocazie cu care primul-ministru român i-a prezentat preşedintelui Consiliului European priorităţile legate de securitatea energetică europeană. “Vreau să spun din nou că sprijinim politica dumneavoastră energetică. Avem două proiecte importante: Nabucco şi AGRI”, a spus Boc la începutul întâlnirii.

De asemenea, Boc a reiterat dorinţa autorităţilor de la Bucureşti ca subiectul aderării României la Schengen să nu fie conectat cu chestiuni fără legătură directă cu această problemă. “Suntem conştienţi de faptul că România este la graniţa Uniunii Europene. Vom face tot ce este necesar, repet, tot ce este necesar din acest punct de vedere şi vrem doar o evaluarea corectă în ceea ce priveşte accesul la Tratatul de la Schengen, să nu fie conectat cu alte probleme care nu au legătură cu această zonă”, a mai spus premierul.     La rândul său, van Rompuy a precizat că se fac progrese importante în ceea ce priveşte securitatea energetică europeană. “Cea mai mare parte a ţărilor noastre sunt mulţumite cu rezultatele ultimului Consiliu European care pot fi un punct de plecare nu numai pentru securitatea energetică, ci şi pentru definitivarea unei pieţe interne a energiei (…) Am luat notă de priorităţile dumneavoastră”, a spus oficialul european.De asemenea, van Rompuy a spus că România beneficiază de sprijinul preşedinţiei ungare a UE în procesul aderării la spaţiul Schengen. “Cât priveşte spaţiul Schengen, suntem impresionaţi de realizările României şi am asigurarea primului-ministru ungar Viktor Orban că va încerca la nivelul preşedinţiei ungare să facă posibilă aderarea României şi Bulgariei dacă, evident, condiţiile sunt îndeplinite”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Acesta a subliniat că România, ca şi celelalte state care nu aparţin zonei euro, vor fi consultate şi pot participa în această coordonare care va fi pusă în practică împreună cu celelalte instituţii europene.Preşedintele Traian Băsescu l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în cea de-a doua vizită pe care oficialul european a efectuat-o la Bucureşti de la preluarea acestei funcţii.Van Rompuy s-a întâlnit cu premierul Emil Boc joi dimineaţa, la Palatul Victoria, ocazie cu care primul-ministru român i-a prezentat preşedintelui Consiliului European priorităţile legate de securitatea energetică europeană. “Vreau să spun din nou că sprijinim politica dumneavoastră energetică. Avem două proiecte importante: Nabucco şi AGRI”, a spus Boc la începutul întâlnirii.De asemenea, van Rompuy a spus că România beneficiază de sprijinul preşedinţiei ungare a UE în procesul aderării la spaţiul Schengen. “Cât priveşte spaţiul Schengen, suntem impresionaţi de realizările României şi am asigurarea primului-ministru ungar Viktor Orban că va încerca la nivelul preşedinţiei ungare să facă posibilă aderarea României şi Bulgariei dacă, evident, condiţiile sunt îndeplinite”, a declarat preşedintele Consiliului European.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns