Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

STUDIU

Inteligența Artificială îmbunătățește detectarea cancerului de sân, arată un studiu

De asemenea, Dr. Katharine Halliday, președinta Colegiului Regal al Radiologilor, a subliniat importanța implementării AI cu prudență, având în vedere deficitul de radiologi din sistemul medical.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Utilizarea inteligenței artificiale (AI) în depistarea cancerului de sân a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a ratei de detectare a bolii, potrivit unui studiu recent. Cercetătorii au descoperit că AI poate ajuta medicii să identifice cancerul de sân mai rapid și cu mai multă precizie, fără a crește riscul de rezultate fals pozitive. Studiul a fost realizat pe un eșantion larg de 461.818 femei din Germania, care au participat la un program național de screening pentru cancerul mamar între iulie 2021 și februarie 2023. Femeile au fost examinate de doi radiologi, dar în cazul a 260.739 dintre ele, unul dintre experți a utilizat un instrument AI pentru suport.

 

 

Rezultatele au arătat o creștere de 6,7% a ratei de detectare a cancerului în grupul care a beneficiat de sprijinul AI, iar diferența a crescut la 17,6% atunci când au fost ajustate factori precum vârsta femeilor și radiologii implicați. În general, pentru fiecare 1.000 de femei examinate, AI a dus la depistarea unui caz suplimentar de cancer de sân. De asemenea, echipa de cercetători a subliniat că nu a existat o creștere semnificativă a numărului de rechemări pentru investigații suplimentare.

 

 

AI a fost folosită pentru a eticheta scanările considerate „normale” și pentru a emite alerte atunci când o scanare suspectă a fost considerată normală de către radiolog. În acest mod, instrumentul AI a contribuit la diagnosticarea corectă a 204 cazuri de cancer mamar, prevenind în același timp pierderea altor 20 de cazuri.

 

 

Deși rezultatele sunt promițătoare, experții avertizează asupra necesității de a utiliza AI cu prudență. Stefan Bunk, cofondator al companiei care a dezvoltat instrumentul AI, a subliniat că tehnologia a ajutat la îmbunătățirea vitezei de analiză a scanărilor, ceea ce ar putea reduce volumul de muncă al radiologilor. Stephen Duffy, profesor emerit în screening-ul cancerului, a subliniat importanța cercetării suplimentare pentru a determina dacă AI poate înlocui citirea de către doi radiologi.

 

 

 

Dr. Kristina Lång, de la Universitatea Lund, a avertizat cu privire la riscurile supradiagnosticării, subliniind necesitatea unui monitorizări pe termen lung pentru a evalua impactul integrării AI în screening-ul mamografic. De asemenea, Dr. Katharine Halliday, președinta Colegiului Regal al Radiologilor, a subliniat importanța implementării AI cu prudență, având în vedere deficitul de radiologi din sistemul medical.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns