Image 1
Image 2

TEHNOLOGIE

Inteligența artificială schimbă topul celor mai valoroase o sută de companii din lume

Cu o valoare de piață de echivalentul a 2,53 trilioane de euro, Microsoft se află doar cu 9% sub cea mai valoroasă companie din lume.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În urmă cu zece ani era de două mai mică decât Apple. Creșterea se datorează aplicațiilor și modelului de limbaj ChatGPT asupra căruia Microsoft deține toate drepturile au făcut ca acțiunile producătorului Windows să crească cu peste 50 la sută în anul 2023.

AI aduce după sine un potențial de producție enorm, reduce costurile de producție, permite produse noi și duce la o schimbare profundă în lumea muncii, a creației. Având în vedere aceste perspective, nu este surprinzător faptul că AI provoacă o asemenea agitație pe piețele de valori mondiale.

Cele mai valoroase șapte companii americane de IT și-au crescut valoarea de piață cu 4,5 trilioane de euro, sau cu 70 la sută, la unsprezece trilioane de euro într-un an. Aceste șapte reprezintă o treime din capitalizarea totală a celor mai valoroase 100 de companii bursiere din lume.

Spre exemplu Germania are doar două companii, una pe locul 59, Siemens, alta pe locul 91, SAP. Companiile americane Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Facebook și Tesla sunt denumite Marele Șapte, Big Seven.

Care sunt industriile care beneficiază de boomul AI?

În primul rând, producătorii de semiconductori de înaltă performanță, care sunt esențiale pentru aplicațiile AI. Nvidia excelează aici. Prețul acțiunilor a crescut cu peste 200 la sută în acest an – mai mult decât prețul tuturor celorlalte acțiuni din cele mai valoroase 100 de companii din lume.

În al doilea rând companiile din cloud. Alphabet, Apple, Microsoft și multe alte companii tehnologice s-au concentrat pe punerea la dispoziție digitală a spațiului de stocare pentru companii și persoane fizice, astfel încât acești clienți să poată stoca date pe servere mari, securizate. Prețurile acțiunilor acestor companii au crescut și ele peste medie.
Pe locul trei vin companiile care dezvoltă tehnologie AI. Acestea includ Microsoft cu ChatGPT, Alphabet cu modelul de limbaj Gemini și Amazon care a dezvoltat AI Anthropic. Marile corporații investesc miliarde de dolari pentru a prelua conducerea pieței mondiale.

În această competiție intră Grupul Meta, cu platformele sale Facebook, Instagram și WhatsApp. Au peste 3,7 miliarde de utilizatori în întreaga lume. Pentru a-și dezvolta tehnicile de învățare automată în timp real, grupul Meta a pus în funcțiune un computer care va deveni cel mai rapid computer din lume cu ajutorul aplicațiilor AI.

Astfel Apple până acum cea mai valoroasă companie din lume, rămâne în urmă. Se estimează că ar pune la bătaie un miliard de dolari pentru dezvoltarea de software bazată pe inteligenţă artificială. O sumă foarte mică în comparație cu dimensiunea grupului și cu cheltuielile concurenților săi.

Cu un profit net de 91 de miliarde de euro în anul financiar 2023, încheiat pe 30 septembrie, grupul este în continuare cea mai profitabilă companie de tehnologie din lumea occidentală.  Profiturile au stagnat. Vânzările au scăzut recent timp de patru trimestre la rând, ceea ce, potrivit  Bloomberg, a fost cea mai lungă serie negativă din anul 2001 încoace.

Microsoft s-a apropiat de Apple în ceea ce privește valoarea de piață datorită creșterii mai puternice a câștigurilor în combinație cu boom-ul AI pe care Microsoft l-a declanșat cu instrumentul ChatGPT. Aplicațiile bazate pe inteligență artificială pentru vorbire, medicină,  comerț, publicitate etc. au crescut vânzările cu 29%.

Potrivit companiei, serviciile AI au contribuit cu trei puncte procentuale la acest lucru. Aceasta a fost o surpriză pozitivă atât pentru analiști, cât și pentru acționari, pentru că până atunci Microsoft a crezut că AI nu va contribui la creștere decât prin anul 2024, poate și mai târziu.

Compania, fondată de Bill Gates în urmă cu 50 de ani, se reinventează pentru a treia oară punând  accent pe AI. Microsoft a investit peste zece miliarde de dolari în aplicația AI ChatGPT de la OpenAI, cu care are un parteneriat exclusiv.

Pentru a le comercializa, sunt necesare investiții suplimentare. Rezervele de numerar de 136 de miliarde de euro în prezent, fluxul de numerar liber de 57 de miliarde de euro și capitalul propriu de 109 miliarde de euro ajută să facă față giganților IT care vin din urmă, inclusiv din Europa, Rusia și piețele asiatice.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*