Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Intensitatea câmpului electromagnetic e măsurată în 63 de oraşe, inclusiv Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii a organizat săptămâna aceasta la Cluj-Napoca o conferinţă dedicată tehnologiei 5G şi schimbărilor pe care implementarea acesteia le va genera.

Potrivit preşedintelui Autorităţii, Sorin Grindeanu, Tehnologia 5G, Internetul Lucrurilor şi Inteligenţa Artificială sunt trei noţiuni tot mai cunoscute în rândul românilor. Cel mai recent studiu realizat de ANCOM cu privire la atitudinile şi percepţiile utilizatorilor de comunicaţii electronice arată că două treimi dintre români ştiu că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot să emită unele radiaţii. 40% dintre aceştia nu se protejează în niciun fel de radiaţii.

18% închid telefonul sau routerul WiFi pe timp de noapte ori nu dorm cu ele în aceeaşi cameră

Potrivit comunicatului Autorităţii, studiul făcut în rândul utilizatorilor de comunicaţii electronice prin care a sondat şi atitudinile şi percenţiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic a scos în evidenţă următoarele date: două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievaţi cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de reţelele mobile şi tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) şi TV-uri (44%). La întrebarea cum se protejează de radiaţii, participanţii la sondaj au declarat că 40% din ei nu se protejează în niciun fel, 35% încearcă să îşi ţină aparatele la distanţă mai mare, utilizând de exemplu căştile pentru a vorbi la telefon, 30% din utilizatori încearcă să reducă timpul de folosire efectivă a dispozitivelor, 18% închid telefonul sau routerul WiFi pe timp de noapte ori nu dorm cu ele în aceeaşi cameră. 8% spun că nu folosesc dispozitivele de comunicaţii atunci când semnalul este slab. 2% din cei chestionaţi spun că se protejează de radiaţii utilizând aşa-zisele dispozitive de protecţie.

Recomandări pentru utilizarea echipamentelor de comunicaţii electronice
în condiţii de siguranţă

Autoritatea Naţională a publicat un pliant cu recomandări pentru utilizarea echipamentelor de comunicaţii electronice în condiţii de siguranţă, pliant ce poate fi citit pe site-ul ANCOM. Astfel, conform sursei citate, pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice e bine să limităm folosirea telefonului mobil în momentele când acesta emite semnale mai puternice, adică în locaţiile cu semnal slab, în maşină sau în tren. Potrivit ANCOM, telefonul emite semnale mai puternice pentru a se conecta la reţea sau pentru a compensa viteza de deplasare. Specialiştii mai recomandă să lăsăm telefonul în afara dormitorului sau să îl deconectăm de la reţea. E specificat că alarma poate funcţiona şi în modul avion. De asemenea e indicat să utilizăm căşti cu fir.

Măsurători de intensitate

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 62 de oraşe din ţară, inclusiv Satu Mare, ce sunt plasaţi în exterior, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio. Senzorii funcţionează permanent, transmiţând măsurătorile către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore. Rezultatele acestor măsurători sunt puse la dispoziţia celor interesaţi pe platforma electronică, sub formă de hartă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. E o problemă foarte serioasă și încă nu se știe exact care sunt efectele echipamentelor wi-fi și ale sistemelor 5G. Pe vremea copilăriei mele se băgau la greu reclame cu plasticul și cu azbestul că ce bune ar fi. Acum vedem cu toții, nu mai știm cum să scăpăm de ele.

Lasă un răspuns