Adrian Cozma, deputatul PNL de Satu Mare, ne vorbește în interviul de mai jos despre trecut, actualitate și despre planurile de viitor.
– A început sesiunea, care e agenda PNL și a deputatului Adrian Cozma?
– PNL în aceste zile este conectat la realizarea bugetului de stat. E dificil fiindcă economia în 2020 a fost puternic afectată de pandemie, iar de aici vin toate problemele. Știți bine că majoritatea dintre probleme se rezolvă cu bani. E nevoie de bani pentru a acoperi cheltuielile obligatorii, pensii, salarii, întreținere, care consumă deja aproape toate veniturile pe care le avem și avem nevoie și de o relansare economică, care se face cu investiții.
– Ce soluții aveți?
– În primul rând trebuie să ne asigurăm că nu avem risipă, că nu cheltuim bani pe lucruri care nu ne aduc nimic, iar pe urmă să asigurăm funcționarea statului. Pentru dezvoltare trebuie realizate rapid reforme care să accelereze absorbția de fonduri europene. Avem aceste programe, aceste fonduri de dezvoltare și reziliență, care să reconstruiască rapid mediul privat, fiindcă banii de acolo vin. Avem sectoare puternic afectate, cum e alimentația publică, HORECA, turismul, dar și celelalte domenii fiindcă influența și căderea unor sectoare afectează întreaga activitate. Va fi un an dificil, mai ales că funcționăm în alianță de guvernare.
– Cum vă înțelegeți cu partenerii de la USR PLUS și UDMR?
– Știți cum e. Și în interiorul aceluiași partid sunt multe probleme și asperități, ce să mai vorbim de relația cu alții, dar trebuie să nu ne abatem de la realizarea unor obiective. Nu trebuie să reacționăm la toate provocările externe și chiar interne. Adică dacă mie nu-mi place de un ministru de la un alt partid, nu înseamnă că trebuie să pun pe Facebook toate nemulțumirile legate de el sau de activitatea lui. Sigur că trebuie trase semnale atunci când lucrurile merg clar într-o direcție greșită, dar și pentru astea există soluții în discuții și negocieri.
– Am văzut că există deja conflicte la Sectorul 1 și în alte județe, cum ar fi Iași și altele.
– Sunt și vor mai fi. Unii își fac campanie de imagine pe diverse spețe, dar rolul unui om politic este de a livra și a da soluții, nu de a arăta cusururile partenerilor de guvernare. Asta face presa și bine face. Și politrucii fac asta, dar eu nu mă încadrez la niciuna din ele. Cât am fost în competiție cu ei am spus multe lucruri care trebuie spuse, dar acum campania electorală s-a încheiat, iar lumea nu așteaptă să mai spunem ce se știe deja, vrea fapte și acțiune.
– Ce ne aduce bugetul?
– Bugetul sper să fie așezat pe priorități și să dăm importanță domeniilor cheie, educație, sănătate și dezvoltare. Banii nu ajung niciodată, dovadă că bugetul la sănătate se tot dublează la câțiva ani, așadar ai de ales mereu unde direcționezi fondurile. Eu sunt pentru dezvoltare, iar de această creștere economică să beneficieze toți românii. Dacă începem cu împărțeala, iar pe urmă ne gândim cum să facem rost de bani, nu vom ajunge departe. Puțini dintre noi știu că România trăiește pe datorie, adică consumă mult mai mult decât produce, iar această schemă nu ține la infinit.
– Vor fi tăieri? Fiindcă toată lumea așteaptă să crească salariile, pensiile.
– Nu vor fi tăieri. Într-o măsură vor crește aceste venituri. Eu sper să crească salariile celor 5 milioane de salariați.
– Și a bugetarilor?
– Da. Avem un total de 5 milioane de salariați în România, bugetari și mediul privat. Sper să reușim să le creștem tuturor veniturile prin măsuri active și bune pentru toată lumea.
– Ce proiecte aveți pentru Satu Mare?
– Am prezentat cu fiecare ocazie care sunt proiectele județului. Guvernul va aloca fonduri importante pentru dezvoltarea locală și vom face un salt important în acești ani. Voi vedea exact propunerea Guvernului, iar în comisii voi veni cu ajustări pentru anumite situații și sper să reușesc să avem fonduri pentru principalele obiective pe care le știm cu toții.
– Primarii așteaptă fonduri, au făcut promisiuni cetățenilor.
– E limpede că noi ne vom concentra pe sprijinul lor și eu mi-am luat un angajament ferm. Vreau ca toate proiectele de dezvoltare locală să fie realizate. Sunt convins că Guvernul are în vedere asta fiindcă e parte a programului de dezvoltare. Comunitățile trebuie să se modernizeze, să fie atractive pentru tineri. Și așa migrația internă este mare către marile orașe, prin urmare noi trebuie de urgență să punem la punct toată infrastructura la punct. Adică modernizarea străzilor, a sistemului de iluminat, apă și canalizare și asigurarea unor servicii sociale și medicale. E foarte important și repet asta la toate întâlnirile din cadrul partidului.
– Cum stați cu negocierile, de ce ați pierdut poziția de prefect?
– Am mai spus că mi-am dorit ca actualul prefect să-și poată continua activitatea fiindcă e printre cei mai experimentați din țară pe zona asta, dar negocierea n-a depins de mine. Nu forța unei organizații județene a avut întâietate. Cluj, Timiș, Arad, Suceava, Sălaj sunt județe care tradițional au avut și au performanță în alegeri, dar nici ei nu au prefect. Au fost alte criterii, unii lideri ai USR PLUS și UDMR au ținut de anumite județe și asta a ieșit. Nu sunt deloc mulțumit. Echipa de negociere a fost una foarte restrânsă formată din președinții partidelor la nivel național. N-am participat la nicio ședință, ca de altfel nici ceilalți colegi din alte județe.
– Se discută deja despre alegerile în PNL. Cum vedeți, unde vă situați?
– De partea binelui. De partea performanței și a liderilor care pot da perspectivă pentru viitorul țării. Și al partidului, bineînțeles. Cred că asta e soluția, fiindcă nici partidele care performează nu stau mereu la guvernare. Ce ne vom face cu o conducere slabă? Vom fi slabi. Cred că PNL are nevoie de toți liderii care contează și care au potențial. Avem în teritoriu oameni care au confirmat la modul concret. Și nu o dată, conjunctural. Nu, unii confirmă de peste 12 ani. Îi avem pe primarul Boc, pe Ilie Bolojan. Am dat două exemple dar sigur că partidul are mulți lideri care pot forma o conducere care să performeze la viitoarele alegeri. Să nu uităm că PNL va trebui să-și desemneze un candidat la prezidențiale, că o cădere a partidului va afecta scorul actualilor aleși locali. Nu va fi ușor.
– Pot fi implementate modelele astea pe care le-ați amintit la modul concret?
– Bineînțeles. Ce îi oprește pe președinții de consilii județene să facă curățenie în județelele lor? A trebuit să-l alegem pe Ilie Bolojan președinte de consiliu județean la Bihor ca să arate că o țară poată fi și curată, nu plină de mărăcini. Am dat un exemplu și știm că va face fiind că a făcut din Oradea o bijuterie de oraș în câțiva ani.
– Când alegeți viceprimarii la Satu Mare?
– Oricând. Noi așteptăm să fie pus pe ordinea de zi proiectul. Avem formată o majoritate și vom merge în formula respectivă. Cu PSD nici nu vrem, nici nu se poate. E matematic. Nici singuri nu putem, așa că avem două variante. Ori în formulă cu UDMR, ori deloc. Am ales să guvernăm județul fiindcă acesta e rezultatul votului primit de cetățeni. Sătmărenii nu vor PSD. O spun rezultatele. Nici 15% din sătmăreni n-au votat PSD la alegerile locale. Nici USR n-a reușit să intre în Consiliul Județean. Sătmărenii au ales PNL, mai puțin cei de etnie maghiară care votează UDMR, prin urmare urmăm voința lor. Sigur că noi vrem și vom face tot ce depinde de noi să realizăm obiectivele pe care ni le-am asumat. Și le vom realiza. Avem vicepreședinți pregătiți, cu experiență și care știu ce au de făcut.
– Ce mesaj le transmiteţi sătmărenilor?
– Că nimic nu s-a schimbat din ce am promis că voi face. Sigur că în condițiile pe care le avem. Adică nu sunt eu ministrul transporturilor dar voi face tot ce depinde de mine să avem drumuri bune. Sunt deputat și voi reuși să conving Guvernul atunci când interesele județului vor fi puse pe masă. Unele lucruri se vor realiza în 2021, altele în perioada 2021-2024 dar se vor realiza și cred că asta e cel mai important lucru.
4 comentarii
Io stau si ma întreb, daca Satu Mare trimitea numai unguri in parlament, oare ce mai avea de comentat un ungur zis bulibas adica ti…an
Ce minte ,, ASCUTITA “!!!
Stati linistiti oameni buni,nu prinde aceasta coalitie toxica craciunul!
Populisme !!!,…, Totul este doar de fatada , o minciuna !. Doar prostii mai cred in PNL , Plus-USR !!!. Romanica se prabuseste pe zi ce trece !!!. Productia, aducatoare de venituri respectiv, dezvoltarea are la baza MUNCA !!! si nu specialii respectiv, sporistii capusitori !!!. Cand o sa intelegeti acest lucru si o sa-l aplicati, de abia atunci o sa produceti mai mult decat cat consumati !. Pana atunci veti trai pe datorie si asta numai pana cand veti gasi un prost care sa va finanteze/sustina !. Ati distrus tot ce ati avut mai valoros, ati devenit niste slugi deserviti !. Sunteti furati si lasati sa ardeti pe paturile din spitale !. Asta meritati pt. alegerile proaste pe care ati facut-o !. Cu acest Adrian Cozma pe care l-ati trimis in Parlament ca sa va reprezinte interesele nu aveti nimic bun la ce sa va asteptati !!!. Singura si unica modalitate de rezolvare pt. dezvoltare reprezinta AUTONOMIILE locale din cadrul celor regionale !. Statul centralizat este un esec total, bun numai de capusit !.