Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Între o vizită istorică și una banală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În ultimii zece ani niciun premier român nu a mai fost într-o vizită oficială în Statele Unite. Informația vine de la Victor Ponta. Este spusă cu o nedisimulată mândrie.
    Deși în program nu este cuprinsă o întâlnire cu președintele Obama, premierul român lasă să se înțeleagă că vizita de săptămâna aceasta este încununarea activității sale externe. Recent el a fost atacat de președintele Băsescu, acesta acuzându-l că nu a făcut decât gafe de când s-a instalat la Palatul Victoria.

Pentru opinia publică este greu să cântărească succesele și insuccesele politicii externe. În Europa totul se raportează la intrarea în spațiul Schengen. Raportul pe Justiție a devenit momentul-cheie, în funcție de care se dau notele bune sau rele guvernului. Dar în sine monitorizarea României de către Comisia Europeană nu aduce nimic, Justiția continuând să funcționeze la fel.

În ceea ce privește raporturile cu Statele Unite, ținta este eliminarea vizelor pentru cetățenii români. Nici aici nu s-a reușit mare lucru, în ciuda relațiilor foarte bune pe care președintele Băsescu se laudă că le are cu SUA. Deci, președintele și premierul mai degrabă își pot împărți eșecurile decât realizările.

O vizită în plus, spre orice destinație, nu strică. Fiind vorba despre o mare putere, precum SUA, cu atât mai mult ar trebui să fie luată în serios de Executivul din care face parte atât primul ministru cât și președintele. Dar se pare că cei doi nu au colaborat la întocmirea programului. Traian Băsescu s-ar bucura dacă și această vizită ar fi un eșec, la fel ca restul vizitelor oficiale efectuate de șeful guvernului.

Substratul competiției dintre cei doi este mai profund. Pe marginea manifestațiilor împotriva exploatării gazelor de șist șeful statului a lansat o ipoteză curajoasă. El spune că este vorba despre o confruntare dintre Rusia și Statele Unite. Prin Chevron, americanii le-ar face concurență rușilor de la Gazprom. Mai mult, în spatele manifestărilor s-ar găsi rușii. Pe aceeași idee merge și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, el bazându-se pe experiența sa de director SIE. Pe fondul acestor evenimente se deplasează premierul român la Washington.

Întrebarea este dacă el este pe aceeași lungime de undă cu președintele. Sprijină amândoi exploatarea gazelor de șist? Se vor situa pe poziții diferite din motive politico-demagogice?
După cât de tensionate sunt relațiile politice dintre principalii decidenți, dintre putere și opoziție, nu ar fi o noutate absolută dacă și de data aceasta ar fi trădat interesul național de dragul unui prezumtiv capital electoral. Mai mult decât oricând, acum trebuie să fie clară opțiunea economie sau ecologie! Niciun politician, începând cu Traian Băsescu, Victor Ponta și Crin Antonescu nu au o poziție fermă. Fiecare au opinii personale cu care nu sunt de acord nici ei înșiși. Azi zic una, mâine alta.

Ce poziție va adopta primul ministru în SUA? Va reuși să convingă corporațiile americane că pot investi în siguranță în România? Până acum, pro-americanul Băsescu nu a reușit să facă mare lucru decât pe linie militară. Unde, se pare, plătim mai mult decât câștigăm.

Pentru Victor Ponta, această vizită se poate trasnforma într-un eșec, sau poate deveni cartea sa de vizită pentru cariera sa politică. Zilnic, în SUA, se află în vizită zeci sau sute de demnitari, de la președinți la prim miniștri. Un premier dintr-o țară din estul Europei pentru mass media americană este o banalitate. Dar, dincolo de imaginea din presă, se va constitui excursia lui Ponta într-o vizită istorică sau va fi o înșiruire de întâlniri banale?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Ghinioanele PSD-ului

Asculta acest articol     De la referendum la prezidențiale este o distanță ca de la cer la pământ. Dacă în