Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Între suveranitatea națională și Fondul Suveran

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În toiul dezbaterilor pe marginea raportului MCV, precum și a Rezoluției Parlamentului European, s-a invocat suveranitatea națională. România, a spus premierul Dăncilă, este un stat suveran și nu înțelege să primească ordine de la nimeni. Românii, o parte dintre români, s-au simțit lezați în cea mai intimă fibră patriotică a lor, când au aflat că prin MCV se cere în mod imperativ să se ia niște măsuri.

Tonul nepotrivit al raportorilor a fost sesizat și de fostul președinte Traian Băsescu. Printre altele, se cerea “renunțarea imediată” la modificarea legilor justiției.

Din când în când apar distorsiuni chiar și în rândul țărilor care se consideră democratice. Din când în când spiritul național se simte ofensat și reacționează. O încălcare, cel puțin formală, a ideii de suveranitate s-a produs. Nu-i poți cere unei țări să renunțe la procesul legislativ. Există o Curte Constituțională în fiecare țară care stabilește ce este și ce nu este constituțional în cuprinsul unei legi sau legea în întregime este neconstituțională.

CCR nu are căderea să analizeze dacă Raportul MCV este în concordanță cu Constituția României, fiind un act emis de o entitate dinafara spațiului României. Instituția chemată să rezolve un presupus conflict este eventual Curtea  Europeană de Justiție. Noi avem instanțele noastre. Bine ar fi să ne spălăm rufele murdare la noi acasă.

Suveranitate, suveran, sunt termeni nu foarte des întâlniți în limbajul uzual, nici măcar în cel politic. Ceaușescu făcea exces de “independență și suveranitate” și la ce i-a folosit?

Metaforic, de la suveranitate la Fondul Suveran, nu este decât un pas. Fiind suveran, un stat își poate permite să înființeze un Fond Suveran de Investiții. Exact asta face acum majoritatea parlamentară, guvernul României. Opoziția a criticat dur decizia de înființare a Fondului. Cuvântul în sine duce cu gândul la bani. Această nouă instituție va aduna profiturile firmelor cu capital de stat și îl va direcționa în altă parte. De exemplu va lua bani de la CFR, TAROM și ce companii cu capital românesc mai avem în țară, și va finanța autostrăzi.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că este o hoție. Unde sunt bani și stăpânul lor este statul, se fură. Asta ar fi ideea. Adică o naționalizare mascată. Adoptată prin O.U.G. hotărârea va fi atacată la Curtea Constituțională. Chiar și Victor Ponta spune că este neconstituțională. De altfel fostul lider al PSD devine pe zi ce trece un critic tot mai sever al guvernului PSD. Nu prea este de acord cu nimic din ce face Liviu Dragnea, și prin extensie, nici ce face coaliția PSD-ALDE. Opoziția îl maturizează. Probabil acum vede mai clar și greșelile pe care le-a făcut când a fost și prim ministru și președinte al PSD, secondat de Liviu Dragnea. Atunci era “Liviu” acum pentru dl. Ponta este Dragnea tartorul, care conduce partidul dictatorial.

Înființarea acestui Fond nu este moștenitorul nici unui alt Fond, dar amintirile despre construcțiile financiare uriașe sunt încă vii. FNI (Fondul Național de Investiții) a nenorocit multe familii. Dar acesta nu este un fond “național”, cum era cel înființat de Sorin Ovidiu Vântu, ci unul “suveran”. Nu se adresează persoanelor fizice și agenților economici privați, ci se adrează, mai precis țintește firmele de stat.  Este foarte complicat să înțelegi mecanismele din spatele acestei construcții financiare. Cei care au luat decizia de a-l înființa, cu siguranță știau despre ce este vorba. Mai multă transparență ar ajuta lumea să înțeleagă rolul și importanța acestui Fond. La rândul lor, instituțiile specializate și cele abilitate, să arate care sunt vulnerabilitățile acestui mastodont financiar. Mai direct, cum se pot devaliza sau sifona niște sume uriașe de bani. Din banii poporului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Naționalismul aduce voturi

Asculta acest articol Fiecare campanie electorală își are specificul ei. În funcție de strategia partidelor intrate în cursă, de raportul