Image 1
Image 2

BENEFICII ȘI PROVOCĂRI

Introducerea celei de-a 13-a alocații pentru copii în România

Introducerea celei de-a 13-a alocații pentru copii în România
Deși punerea în aplicare a măsurii conform planului nu este certă, intenția guvernului de a sprijini familiile cu copii a fost apreciată de părinți
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

 

O nouă măsură anunțată în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități prevede introducerea celei de-a 13-a alocații pentru copiii din România. Aceasta ar urma să fie acordată începând cu anul 2025, având ca scop sprijinirea financiară a familiilor în perioada începutului de an școlar, o perioadă caracterizată de cheltuieli semnificative.

 

 

Data estimată pentru introducerea celei de-a 13-a alocații

 

Conform planurilor actuale, cea de-a 13-a alocație ar urma să fie plătită în luna septembrie. Aceasta ar avea un impact direct asupra bugetelor familiilor, într-un moment în care cheltuielile pentru rechizite, haine și alte produse necesare pentru școală sunt considerabil mai mari.

 

 

În plus, introducerea acestei măsuri vine în contextul unei ajustări planificate ale alocațiilor, începând cu 1 ianuarie 2025, în funcție de rata inflației. Valoarea alocațiilor ar urma să crească astfel:

 

 

Pentru copiii sub doi ani sau cei cu dizabilități, alocația va crește de la 719 lei la 794 lei.

 

Pentru copiii cu vârsta de peste doi ani, alocația va crește de la 292 lei la 323 lei.

 

De asemenea, tinerii de peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale vor continua să beneficieze de alocație până la finalizarea studiilor, iar persoanele majore cu handicap, înscrise în învățământul preuniversitar, vor primi alocație până la vârsta de 26 de ani.

 

 

Scopul celei de-a 13-a alocații

 

Această alocație suplimentară este concepută ca o măsură de sprijin financiar pentru familiile care se confruntă cu cheltuieli suplimentare în luna septembrie. Începutul noului an școlar presupune achiziții precum rechizite, manuale, uniforme și alte produse necesare copiilor, cheltuieli ce pot deveni o povară financiară, în special pentru familiile defavorizate.

 

 

Documentele guvernamentale indică faptul că acest sprijin are scopul de a reduce presiunea financiară pe termen scurt asupra părinților și de a facilita acoperirea cheltuielilor imediate legate de educație.

 

 

Provocările implementării

 

Cu toate că măsura a fost bine primită, există incertitudini legate de implementarea acesteia. Surse guvernamentale semnalează că lipsa unui buget aprobat pentru 2025 și constrângerile financiare ar putea întârzia aplicarea planului. Decizia finală privind introducerea celei de-a 13-a alocații urmează să fie luată după o analiză detaliată a resurselor disponibile.

 

 

Deși punerea în aplicare a măsurii conform planului nu este certă, intenția guvernului de a sprijini familiile cu copii a fost apreciată de părinți. Aceștia resimt presiunea financiară crescută în perioada pregătirilor pentru școală, iar o astfel de inițiativă ar putea reprezenta un sprijin important.

 

 

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*