Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Învierea fiului văduvei din Nain

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În această duminică, în biserici, se va citi evanghelia Învierii fiului văduvei din Nain, text ce relatează o minune săvârşită de către Mântuitorul Iisus Hristos în cetatea Nain, cea care era situată câţiva kilometri spre sud de cetatea Nazaret.

În timp ce Mântuitorul, însoţit de către ucenici şi de o mulţime de oameni, se îndrepta către Nain, un orăşel din Galileea, acesta a întâlnit un cortegiu funerar care a fost făcut în jurul unui tânăr care a decedat. Era singurul fiu al mamei sale văduve. Această situaţie, a mamei care era îndurerată la extrem de către moartea singurului fiu a determinat milostivirea lui Hristos care l-a înviat pe tânărul respectiv. Această milostivire nu se referea la situaţia economico-socială a femeii, ci la nevoia de luminare a umanităţii cu privire la nemurirea sufletului şi la posibilitatea Învierii.

Astfel, oprind cortegiul şi apropiindu-se de sicriul în care era aşezat tânărul decedat, Iisus a rostit “Tinere, ţie îţi zic, scoală-te!”. După aceste cuvinte, fiul văduvei s-a ridicat. Mai apoi, Iisus i l-a dat mamei care a realizat că s-a înfăptuit o minune. Prin această întâmplare, după spusele Sfinţilor părinţi, Hristos îi învaţă pe oameni că sunt nemuritori, şi că sufletul fiecăruia este veşnic trăitor la faţa lui Dumnezeu, care dispune de viaţa omenească în calitatea Sa de Domn şi Stăpân al Vieţii. Sufletul este cel ce influenţează direct starea trupului, astfel că atunci când se desface legătura dintre suflet şi trup moare numai trupul. Această înviere este un gest profetic al Învierii tuturor morţilor, aşa cum credincioşii o mărturisesc în Crez. Evanghelia ne mai învaţă şi nevoia de a fi milostivi cu cei aflaţi în suferinţa produsă de moartea cuiva apropiat.

Într-una din predicile sale, Patriarhul Românei, Preafericitul Părinte Daniel spune că în Evanghelia Duminicii a XX-a după Rusalii, vedem milostivirea lui Dumnezeu faţă de oamenii îndureraţi şi faţă de cei morţi.

“Minunea învierii fiului văduvei din Nain ne arată că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaşte durerea fiecărui om, dar şi măsura răbdării lui. Minunea aceasta nu s-a făcut la cererea cuiva. Nimeni nu L-a invitat în satul Nain pe Iisus împreună cu ucenicii Săi; nimeni nu L-a chemat să aducă alinare durerii mamei care jelea pe ultimul drum, de la casă la mormânt, pe unicul ei copil. Şi totuşi Iisus a venit, din proprie iniţiativă, având iubire milostivă faţă de oamenii îndureraţi ca urmare a morţii celor dragi ai lor. În concluzie, putem spune că este mare nevoie astăzi să fim alături de familiile îndoliate, dar şi să îi ajutăm pe tineri să preţuiască mai mult viaţa de familie şi să cultive prietenia cu tineri credincioşi, pentru a înţelege că viaţa adevărată este binecuvântare de la Dumnezeu şi bucurie a comuniunii între oameni, spre slava Preasfintei Treimi şi mântuirea lumii.” spune Preafericitul Părinte Daniel.

Învierea fiului văduvei din Nain este una din dovezile că Iisus Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns