Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

APICULTURĂ

Iohannis a promulgat legea care reduce TVA-ul pentru hrana albinelor la 9%!

Iohannis a promulgat legea care reduce TVA-ul pentru hrana albinelor la 9%!
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care reduce TVA-ul pentru hrana albinelor la 9%, în contextul dificultăților întâmpinate de apicultori din cauza condițiilor meteorologice extreme și a importurilor ieftine de miere, măsură care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea legii care prevede revenirea TVA-ului la 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. Această lege, aprobată de Camera Deputaţilor pe 11 septembrie, aduce modificări importante Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015) și corectează creşterea TVA la 19%, care fusese aplicată începând cu 1 ianuarie 2024 pentru produsele destinate hrănirii albinelor.

 

 

Conform noilor reglementări, începând cu 1 ianuarie 2025, TVA-ul pentru aceste produse va reveni la cota de 9%. Măsura este esențială în contextul dificultăţilor cu care se confruntă apicultorii români, provocate de condiţiile meteorologice extreme din 2024 și impactul negativ al importurilor de miere din afara Uniunii Europene. De asemenea, apicultorii solicită un sprijin financiar de 10 euro pentru fiecare familie de albine, pentru a face faţă provocărilor economice actuale.

 

 

Apicultura românească, afectată grav de condiţiile climatice
Sectorul apicol a fost puternic afectat în 2024 de condiţiile meteorologice nefavorabile. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat pentru Agerpres că producţia de miere a scăzut drastic, pierderile atingând 40-45% la nivel naţional. „Apicultorii depun eforturi enorme pentru a-şi menţine efectivele de albine, însă costurile tot mai mari şi lipsa unui sprijin financiar corespunzător din partea statului fac acest lucru tot mai dificil”, a precizat Fetea. El a avertizat că, fără măsuri suplimentare de sprijin, numărul familiilor de albine ar putea scădea semnificativ.

 

 

Pe lângă provocările climatice, apicultorii români se confruntă și cu presiunea prețurilor scăzute la mierea importată din afara Uniunii Europene. Prețurile reduse pentru mierea provenită din Ucraina sau China au destabilizat piața internă, afectând capacitatea apicultorilor locali de a-și valorifica produsele.

 

 

În concluzie, reducerea TVA-ului la hrana albinelor este un pas important pentru susţinerea apicultorilor români, dar problemele sectorului apicol necesită măsuri suplimentare, inclusiv sprijin financiar și reglementări mai stricte privind importurile de miere.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns