Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, vineri, la Sibiu, că actuala criză din Europa este “o criză de creştere”, exprimându-şi speranţa că va fi depăşită şi afirmând că nu face parte “din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma”.
Înainte de a vorbi “pe limba păsărească a economiştilor” şi a prezenta chestiuni concrete despre tema aleasă, guvernatorul BNR a făcut o introducere în care s-a declarat un susţinător al proiectului european, exprimându-şi speranţa că actuala criză economică din Uniunea Europeană va fi depăşită.
“Prezentarea mea este o prezentare pozitivă, porneşte de la ideea – şi, trebuie să recunoaştem, şi speranţa noastră – că actuala criză economică din Uniunea Europeană, Uniune din care facem parte, este una din multele crize de când s-a format această Uniune, dar este una care va fi depăşită”, a afirmat Isărescu.
El a comparat creşterea rapidă a Uniunii Europene, de la 15 state în urmă cu 20 de ani, la 27 de state în prezent, cu creşterea rapidă a unui copil.
“Ştiţi că o creştere rapidă este şi o problemă”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul BNR a spus că nu face parte dintre aceia care consideră că zona euro se va destrăma şi a precizat că el crede în proiectul european, în pofida problemelor.
“Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma. Trebuie să fim realişti, este în mari probleme, eu zic că este o criză a creşterii, o criză a dezvoltării poate prea rapide. Înainte de Maastricht, înainte de 1993, în ţările dezvoltate din Occident erau restricţii la mişcările de capital, nu puteai să te duci şi să transferi bani rapid dintr-o ţară în alta, chiar dacă îi transferai prin sistemul bancar, aveai limită la graniţă. O asemenea expansiune teritorială a Uniunii Europene în lăţime, dar şi în adâncime, în profunzime, o asemenea integrare, nu cred că se putea face fără dificultăţi, fără probleme de criză. Eu fac parte din categoria acelora care cred în proiectul european, chiar ştiind că avem probleme, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi rezolvate”, a susţinut guvernatorul BNR.
Isărescu a vorbit şi despre anumite “ajustări” de cheltuieli, necesare mai ales atunci când s-au aplicat măsuri “mai generoase”, care nu au fost sustenabile.
“Ajustarea este inevitabilă, este exact ca atunci când îţi faci socotelile acasă: îi dai copilului tău mai mult decât poţi să duci tu, ca părinte, şi îl chemi într-o seară şi îi spui: «Băi, nu mai pot, nu mai am de unde». Cred că ni s-a întâmplat la toţi cei de aici care avem copii. Şi îl ajustezi, nu ai altă soluţie, mai ales dacă ai încercat şi soluţia îndatorării, îţi bat creditorii la uşă, îţi cer banii înapoi. Cu ajustarea se ajunge în austeritate sau nu. Ajustarea este inevitabilă când măsurile au fost mai generoase, nu au fost sustenabile”, a continuat Isărescu.
El a apreciat că ajustarea poate să evite austeritatea.
“Dar, dacă eşti într-adevăr şi vizionar, şi echilibrat, şi cântăreşti bine lucrurile, o ajustare poate evita, cred eu, austeritatea sau să fie o austeritate pe termen scurt, şi asta este misiunea noastră, a economiştilor, a finaţiştilor: cum facem ca o ajustare inevitabilă – trebuie să dai banii înapoi, trebuie să strângi puţin cureaua – să nu devină o austeritate de lungă durată, să nu ducă la o criză socială de proporţii. Într-adevăr, asta este o problemă”, le-a spus Isărescu celor prezenţi în Aula Magna a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.
Guvernatorul BNR a participat, vineri, la Sibiu, la a XX-a ediţie a International Economic Conference, cu tema “Post-crisis Economy: Challenges and Opportunities”.
Fii primul care comentează