
Bisericile din județul Satu Mare ascund adevărate comori istorice, iar una dintre acestea este Biserica Ortodoxă „Nașterea Preacuratei Fecioare Maria” din Bârsăul de Sus, un loc de cult ce merită să fie descoperit de iubitorii de istorie din întreaga țară.
Situată la 48 de kilometri de orașul Satu Mare, pe drumul județean 193, localitatea Bârsău de Sus a făcut parte din comitatul Solnocu de Mijloc până la reforma administrativă din 1968, când a fost integrată în județul Satu Mare.
Biserica Ortodoxă din Bârsăul de Sus a fost construită în 1828 și este dedicată hramului „Nașterea Preacuratei Fecioare Maria”. Lăcașul de cult a fost ridicat pe cel mai înalt punct al satului, pentru a domina întreaga localitate, conform informațiilor oferite de specialiști.
Iconostas modernizat în 1984
Planul bisericii este unul simplu, având o navă rectangulară, un turn cu secțiune pătrată, feronerie semicirculară și un coif baroc. În timpul Primului Război Mondial, biserica a fost afectată de conflictele militare din zonă, pereții săi fiind împânziți de gloanțe. După război, în perioada interbelică, lăcașul de cult a fost restaurat și, în 1931, a fost sfințit de episcopul Alexandru Rusu. Între 1971 și 1974 au avut loc lucrări capitale de restaurare, ce au presupus tencuirea, schimbarea picturii interioare și a acoperișului. Iconostasul original a fost înlocuit în 1984, potrivit informațiilor Direcției pentru Cultură Satu Mare.
Bârsău de Sus astăzi
Bârsău de Sus este satul de reședință al comunei Bârsău din județul Satu Mare. Conform celui mai recent recensământ, populația localității este de 1.610 locuitori. Comuna Bârsău cuprinde două localități: Bârsău de Sus și Bârsău de Jos și numără un total de 2.199 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când populația ajungea la 2.434 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,41%), iar 3,46% din populație nu au avut apartenență etnică cunoscută. Din punct de vedere religios, majoritatea sunt ortodocși (81,76%), iar minoritatea penticostală reprezintă 14,55%, iar pentru 3,64% nu se cunoaște apartenența confesională.
Fii primul care comentează