Image 1
Image 2

DE LA ÎNCEPUTURI LA RESTAURARE

Istoria Capelei „Calvaria” din municipiul Satu Mare

Istoria Capelei „Calvaria” din municipiul Satu Mare
Edificiul ecleziastic, conform mărturiilor foto păstrate, a fost ridicat în stil neogotic, având absidă pentagonală, și două turnuri în partea vestică.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Povestea capelei numite „Calvaria” începe în secolul al 19-lea, mai exact în anul 1844, se arată în documentele Direcției pentru Cultură Satu Mare.

 

 

 

După dispariția cetății Satu Mare, pe așa numitul „Dâmb al Toboșarilor”, aflat în imediata apropiere a fostului bastion nord-vestic al fortăreței, episcopul Hám János a ridicat în anul 1844 capela „Calvaria”, proiectant fiind canonicul Tischler Albin, parohul din Urziceni.

 

 

 

„Pe această înălțime se afla înainte spitalul militar ale cărui ruine au fost demolate. Capela era destinată călugărilor iezuiți din Satu Mare. În curtea bisericii episcopul Hám János a cerut ridicarea a 14 stații ale Căii Sfintei Cruci, ceea ce în timpul Postului Mare a făcut posibilă celebrarea Drumului Crucii. Acestea au fost realizate tot pe baza proiectului lui Tischler Albin. Edificiul ecleziastic, conform mărturiilor foto păstrate, a fost ridicat în stil neogotic, având absidă pentagonală, și două turnuri în partea vestică. Atât nava, cât și absida erau sprijinite de contraforturi în trepte, specifice stilului în care a fost ridicată clădirea. Remarcăm rozeta, ferestrele ogivale și mulurile acestora, caracteristici obligatorii ale goticului”, arată specialiștii.

 

 

 

„Dâmbul artificial pe care era așezată clădirea nu a constituit o bază solidă pentru edificiul ecleziastic care cu timpul a prezentat serioase fisuri, periclitând viața enoriașilor. În anul 1907 capela a fost închisă, apoi demolată. Între anii 1908-1909, biserica a fost refăcută de firma de construcții a fraților Weszelovszky și închinată „Inimii Sfinte a lui Iisus”. Pentru a asigura un spațiu mai întins bisericii, înălțimea dâmbului a fost micșorată cu opt metri. Așezarea bisericii este atipică, cele două turnuri fiind amplasate în est. Absida este poligonală, iar la cele două laturi ale corului este adosată câte o sacristie cu un singur nivel. Biserica are structură bazilicală, păstrând elementele stilului neogotic. Caracteristicile stilului le regăsim și la ferestrele cu închidere ogivală, se arată în lucrarea semnată de Kiss Imola, Județul Satu Mare în oglinda monumentelor istorice, publicată la Casa Cărții de Știință, Cluj Napoca, 2019.

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*