Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TRADIȚIE ȘI CULTURĂ

Istoria “Casei Meșteșugarilor” din municipiul Satu Mare

Ciornă automată
În perioada 1960-1990, în sala mare de festivități a funcționat „Cinematograful Popular”, acesta conferind clădirii o nouă identitate pentru o perioadă îndelungată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Municipiul Satu Mare are multe edificii importante, cu istorie foarte bogată. În această categorie se include și “Casa Meșteșugarilor”. „Casa Meșteșugarilor” din municipiul Satu Mare face parte din Ansamblul Urban Strada Ștefan cel Mare, fiind o clădire impozantă în stil eclectic cu elemente secession, construită în 1910-1911 de Toasó Pál, pentru asociațiile locale de meșteșugari, arată specialiștii în cultură.

 

Clădirea a găzduit o viață culturală foarte intensă, aici aflându-se o sală de spectacole în care se țineau concerte, dezbateri literare, baluri, ceaiuri dansante, o sală de lectură şi o bibliotecă imensă.

 

 

În acest spațiu a funcționat Cercul Tinerilor Artizani şi Cercul de Lectură al Meșteșugarilor. Cinematograful Urania și-a proiectat aici primul spectacol. “Casa Meșteșugarilor” a găzduit şi spectacole de teatru După bombardamentele din 1944, care au afectat clădirea Teatrului de Nord, ”Casa Meșteșugarilor” a găzduit şi spectacole de teatru.

 

 

În perioada 1960-1990, în sala mare de festivități a funcționat „Cinematograful Popular”, acesta conferind clădirii o nouă identitate pentru o perioadă îndelungată. În urma restaurării, clădirea și-a recăpătat funcțiunea originală, recreeându-se atmosfera de odinioară. Cele trei săli de festivități sunt destinate diverselor tipuri de activități ce adună publicul la evenimente culturale, conferințe, spectacole muzicale și de dans, expoziții etc, mai arată specialiștii Direcției Județene de Cultură Satu Mare

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns