Image 1
Image 2

PĂRINTELE EURO

Jacques Delors a murit la vârsta de 98 de ani

În patria sa, Jacques Delors era adesea aclamat ca „cel mai bun președinte pe care Franța nu l-a avut niciodată”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru francezi, la fel ca pentru majoritatea europenilor, contribuția cea mai semnificativă a lui Delors se află în portofelele lor – moneda euro. Considerat pe bună dreptate unul dintre părinții monedei comune, Delors, în timpul mandatului său ca Președinte al Comisiei UE în 1988, a elaborat planul pentru euro. Raportul său privind stabilirea unei uniuni economice și monetare europene, acum cunoscut sub numele de Raportul Delors, a deschis calea pentru introducerea euro.

Delors deja se imortalizase ca un arhitect de seamă în casa europeană. Actul Unic European, cunoscut și sub numele de Tratatul de la Luxemburg, semnat la sfârșitul lunii februarie 1986, a fost inițiativa sa, având scopul de a contribui semnificativ la realizarea unei piețe interne comune. Acest lucru i-a permis lui Delors, care a preluat conducerea Comisiei UE în 1985 în mijlocul a ceea ce el numea “scleroza europeană,” să privească din nou spre viitor. În “Memoriile unui european”, Delors numea Actul Unic European “tratatul său preferat.”

Angajamentul european al lui Delors provenea dintr-o înțelegere clară, formată în adolescența sa, că pacea și prosperitatea sporită pe continentul european necesită muncă zilnică și comunicare. Născut la Paris în 1925, tânărul Delors a fost modelat nu doar de propria experiență de război, ci profund de poveștile tatălui său.

“Luptați mereu pentru Europa”

La fel ca milioane de francezi, Jacques, în vârstă de 15 ani, și familia sa au fugit din Paris după capitularea din 1940, refugiindu-se în Cantal, unde și-a luat diploma de liceu departe de capitala Franței, la Clermont-Ferrand. Experiența lui despre cât de repede se poate prăbuși o lume l-a aliniat cu aliații săi de mai târziu de la masa negocierilor europene, Președintele francez François Mitterrand și Cancelarul german Helmut Kohl.

Trio-ului i-a revenit responsabilitatea politică în depășirea divizării Germaniei și Europei după 1989. Delors a stat ferm alături de Kohl. În memoriile sale, Delors exprima un imens respect pentru modul în care Kohl a gestionat reunificarea “cu mare precauție, dar și un amestec exploziv de viclenie și emoție.” Delors a văzut-o ca pe datoria sa istorică, mai ales în aceste vremuri tumultoase, să “întrețină focurile sub căldările construcției europene.” El și-a propus să demonstreze că Europa poate face progrese suplimentare. Și, într-adevăr, a reușit.

Dezbaterea Raportului Delors nu a fost întârziată de reunificare – până în prima jumătate a anului 1991, lucrările privind uniunea economică și monetară erau deja foarte avansate. La 7 februarie 1992, a fost semnat Tratatul de la Maastricht: “Mitterrand era mulțumit și la fel Kohl. Ca de obicei, Kohl dorea să ia o scurtătură. “El folosea mereu aceeași scuză că îi era foame”, a scris Delors retrospectiv. El a văzut majoritatea restrânsă de 51% în referendumul din Franța din septembrie 1992 privind Tratatul de la Maastricht ca un semnal de alarmă, convins fiind că trebuie să lupte din nou pentru Europa.

Nu un politician național în sensul tradițional

De aceea, mulți francezi și-ar fi dorit ca Delors să candideze pentru a-i succeda lui Mitterrand la Palatul Elysée în 1995. Dar Delors și-a anunțat demisia în decembrie 1994, în ciuda celor mai bune perspective. Politicianul modest, care argumenta mereu obiectiv, nu a fost niciodată condus de foamea de putere. Și-a prefațat memoriile cu citatul: “Lumea este împărțită în două: cei care vor să reprezinte ceva și cei care vor să realizeze ceva.” Evident, el se considera în această a doua categorie.

Ulterior, Delors și-a justificat decizia de a nu candida la președinție prin lipsa de încredere în sprijinul constant al Partidului său Socialist (PS). Totuși, l-a lovit cu adevărat când, un deceniu mai târziu, partidul său a fost cel care a făcut ca votul “nu” să fie majoritar la referendumul privind Tratatul constituțional european. Delors nu s-a văzut niciodată ca un politician național în sensul tradițional. El a considerat întotdeauna primatul binelui comun european.

Delors nu a uitat niciodată că el însuși provenea dintr-un mediu umil. Tatăl său a lucrat ca casier la Banque de France, completându-și salariul prin conducerea unui stand de concesiune în parcul Saint-Cloud duminica. Jacques a crescut ca un copil unic și, la fel ca tatăl său, a lucrat inițial la Banque de France și a fost implicat în Tineretul Muncitoresc Catolic (JOC).

A făcut contacte prin uniunea creștină și s-a mutat la Comisariatul General pentru Planificarea Economică. În cabinetul prim-ministrului gaullist Jacques Chaban-Delmas, a fost entuziasmat de proiectul unei „Noi Societăți”. În 1974 s-a alăturat Partidului Socialist, deși a fost mereu critic față de tradiția marxist-capitalistă a acestuia. Va duce dorul „mirosului stabil” al stângii pentru tot restul vieții. După schimbarea puterii în 1981, Mitterrand l-a numit la conducerea Ministerului Economiei și Finanțelor, unde s-a dedicat luptei împotriva inflației. El a jucat un rol decisiv în „Bătălia Francului” și s-a asigurat că Franța a ales un curs al rațiunii cu o politică dură de austeritate.

Viziunea sa creștină asupra lumii a fost o constantă în activitatea sa politică, care l-a purtat de la Charles de Gaulle la Chaban-Delmas la Mitterrand. Această credință l-a ajutat de asemenea să îndure suferința personală, cum ar fi moartea timpurie a fiului său Jean-Paul, care a decedat de leucemie la vârsta de 29 de ani. El a vorbit mereu cu mândrie despre fiica sa Martine Aubry, care a câștigat titlul de „mama săptămânii de 35 de ore” ca ministru al muncii. Dar era reticent să amestece privatul cu politicul. Delors se autointitula „pesimist fundamental”. Evaluarea sa asupra UE era clar sobră: era „neterminată”. Jacques Delors a murit pe 27 decembrie 2023 la vârsta de 98 de ani.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

A avut loc un nou cutremur în Taiwan

MIȘCARE SEISMICĂ

A avut loc un nou cutremur în Taiwan

În dimineața zilei de luni, Taiwan a fost din nou afectată de un cutremur. Clădirile au fost în mișcare pentru o scurtă perioadă de timp, iar experții susțin că acesta este rezultatul unei replici a seismului produs săptămâna trecută.