Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Jocul de-a trântitul guvernului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prezența starurilor în campania electorală, cu statut de candidați, transferă responsabilitatea de pe umerii aleșilor locali de bună credință pe umerii liderilor de partid. Pentru eventualele rezultate slabe obținute de candidații PNL la primării și consilii județene o parte din responsabilitate îi revine lui Ludovic Orban.

Dacă nu vor obține rezultate mulțumitoare candidații Pro România din țară, vinovat se face și Victor Ponta. Pentru că nu a reușit să facă înțelegeri cu alte partide politice pentru a maximiza rezultatele întregului partid. Exemplele se pot extinde la toate partidele.

  PSD a recurs la o altă tactică. Își pune mari speranțe în moțiunea de cenzură înaintată în pragul alegerilor. Social democrații își doresc să treacă moțiunea, dar doar se prefac că vor să intre la guvernare.  Dacă președintele Iohannis ar dori să dea o lovitură de grație PSD-ul ar desemna, în cazul în care cade guvernul PNL, un premier propus de Marcel Ciolacu.

Guvernul PSD ar fi obligat să majoreze pensiile de la 1 septembrie cu 40% și să dubleze alocațiile pentru copii. PSD ar prelua în totalitate responsabilitatea de a organiza începerea anului școlar. PSD ar trebui să pună în practică ce a propus când era în opoziție și nu avea nicio responsabilitate, adică să relaxeze măsurile de protecție anti-Covid. De asemenea, guvernul PSD ar trebui să preia responsabilitatea pentru gestionarea crizei de pandemie. Adică să facă exact ceeea ce nu trebuie să se facă pentru a putea depăși această criză, dar se poate critica din opoziție.

PSD ar fi obligat să facă rost de bani pentru a-și onora promisiunile. În sfârșit, din moment ce de-a lungul pandemiei Marcel Ciolacu s-a pronunțat împotriva restricțiilor și relaxare extinsă, odată instalat la Palatul Victoria, un nou guvern de stânga care ar pune în practică propunerile făcute în opoziție,  ar  facilita ieșirea în stradă a zeci de mii de protestatari cărora le place la nebunie să scadeze “PSD- Ciuma Roșie”.

Ultima greșeală pe care ar putea-o face PSD este să revină la guvernare în această perioadă extrem de grea.  În realitate, PSD nu dorește să vină la guvernare, ci doar face din căderea guvernului PNL un joc electoral.

Cu un președinte ostil, cu o opoziție puternică reprezentată de PNL, USR, PMP, dar și cu partidul lui Victor Ponta în coaste, un PSD la guvernare nu ar face decât să-și netezească terenul pentru pierderea sigură a alegerilor parlamentare din noiembrie.

În momentul în care președintele Iohannis accepată să intre la guvernare acest partid, cu destul de multe probleme interne, PSD poate  începe pregătirea de intrare în opoziție pentru încă patru ani.

Un guvern social-democrat nu o avantajează în acest moment nici pe Gabriela Firea, candidata partidului pentru primăria generală a Capitalei. Ea nu va face altceva decât să preia o mare parte din imaginea negativă a PSD, acumulată în decursul anilor.

Orice minte limpede din PSD care judecă pragmatic, în perspectivă, luând în calcul avantajele și dezavantajele, ajunge la concluzia că nu este momentul să se intre la guvernare.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu și echipa lui, consideră că jocul de-a trântitul guvernului aduce PSD-ului un plus de capital electoral. Dar dacă  în jurul congresului partidului se va isca un scandal, ca de obicei?  O cât de mică fractură internă poate compromite întreaga manevră politică din jurul moțiunii de cenzură.

Desigur, trebuie luată în calcul și căderea moțiunii. Dacă Victor Ponta ar fi un politician abil, ar lăsa PSD-ul în ofsaid nevotând moțiunea, pe care, de altfel, parlamentarii Pro România au au semnat-o.

De asemenea, UDMR poate profita de votul pe moțiune pentru a scăpa de rușinea de a fi colaborat cu PSD, deși doctrinar este o formațiune de dreapta. Așadar, moțiunea PSD are și un efect de bumerang.

Cu sau fără moțiunea de cenzură, alegerile locale din 2020 sunt focusate pe București. Se experimentează o nouă strategie. În sensul că liderii naționali au decis să se înscrie personal în competiție, din poziția de candidați nu de simplii spectatori.  Se aruncă în luptă pentru a atrage privirile alegătorilor spre formațiunile lor. Dacă strategia nu va da rezultate candidații din teritoriu se vor face de râs, nu liderii naționali. Demnitatea fiecărui candidat, a fiecărui lider județean, se măsoară prin numărul de voturi obținute.

Chiar dacă un partid va lua la nivel național un procent bun, candidații din teritoriu cu rezultate slabe vor fi sacrificați. Cariera lor politică se poate termina odată cu alegerile locale. Toți candidații știu, sau ar trebui să știe, acest lucru.Organizațiile din teritoriu conștiente de importanța alegerilor locale, ținând seama de experiențele alegerilor din trecut, nu se vor baza pe prestația candidaților-vedete care se vor da în spectacol la București. Ei se vor baza pe forțele proprii, concetrându-și întregul efort pe frontul electoral din jurisdicția lor.

Cu toate strategiile și tacticile subtile de la centru, greul campaniei se va duce, ca întotdeauna, în teritoriu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Plictiseala electoratului

Asculta acest articol Printre nenumăratele zicale ale înțelepciunii populare sunt câteva de-a dreptul imbecile. Auzim foarte des două ziceri, deseori