Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Două chestiuni majore își dispută întâietatea în aceste zile. Una ar fi cererea PSD de anulare a alegerilor din 6 decembrie și alta formarea guvernului. Amândouă sunt importante, fiecare din alt punct de vedere. Să le discutăm pe rând. Reverificarea modului în care s-a votat este o premieră în România. Cel mai bine știu cum se votează cei care au făcut campanii electorale de-a lungul timpului. Este clar că fiecare partid își adună voturile cum poate, de la publicitatea legală până la oferirea de cadouri, în alimente sau bani. Nu trebuie să ne prefacem că nu vedem aceste lucruri. Ele dăinuie de la începuturile democrației. Anularea alegerilor ar fi o premieră și ar conduce la adâncirea crizei.  În principiu, rezultatul eventualelor alegeri repetate ar putea fi același.
Lucrul cel mai important este însă formarea urgentă a unui guvern. Primul pas spre coalizarea unui punct de vedere politic a fost făcut de UDMR. Marko Bela spune că este de acord cu formarea unei coaliții de dreapta. Practic se ajunge de unde s-a plecat în 2004, la aceleași partide, dar cu altă pondere parlamentară. PDL-PNL-UDMR pot forma o majoritate confortabilă, dar nu despre o simplă adunare a procentelor este vorba.
Liberalii încă se simt legați de înțelegerea cu PSD, iar pe de altă parte resimt o puternică aversiune față de Traian Băsescu, pe care îl consideră omul care vrea să le distrugă partidul. Raporturile dintre cele două partide ale fostei Alianțe DA este mai complex decât cel dintre PDL și UDMR. Acesta este și motivul pentru care între cele două partide au demarat negocierile și s-a ajuns foarte rapid la un punct de vedere comun. Cu sau fără liberali, Marko Bela își duce partidul la guvernare.
După decizia Curții Constituționale, dacă alegerile nu se vor repeta, PNL probabil că își va revizui punctul de vedere. Ar putea cere în continuare, așa cum deja o face în mod formal, funcția de prim-ministru. Evident, liberalii nu au șanse să o obțină, dar pot pune condiții. Convenabil și onorabil pentru PNL ar fi desemnarea unui premier mai puțin obedient față de Traian Băsescu. Cum ar fi Vasile Blaga, de pildă. Chiar și pentru PDL ar fi mai benefic un prim-ministru care să nu pară o marionetă a președintelui.
Traian Băsescu în cel de-al doilea mandat nu mai poate fi politicianul care a fost timp de cinci ani. Vremurile s-au schimbat, situația economică este dramatică. El va trebui să țină seama de faptul că cinci milioane de cetățeni i-au dat un vot negativ. Majoritatea celor care l-au votat pe Geoană, care s-a dovedit un candidat slab, au votat, de fapt, împotriva lui Băsescu. Cu atâția oameni care te urăsc e greu să fii președinte-jucător, pus pe șotii. Dacă e ceva de schimbat în mod fundamental, acel lucru este felul de a face politică al președintelui Băsescu. Țara nu are bani și nu are guvern. Ce poate fi mai rău decât asta?
După validarea alegerilor, vom asista la o repoziționare a partidelor, în funcție de interesele lor pe termen lung. Ținând seama de faptul că viitoarele alegeri vor fi abia peste trei ani, ar fi de așteptat ca partidele să renunțe la acțiuni cu tentă  electorală și să dea dovadă de mai mult pragmatism.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns