Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Joi a avut loc cursul festiv al Seminarului Teologic Ortodox din Baia Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Manifestarile au avut loc la Catedrala Episcopala “Sf. Treime”

[slideshow id=3612]

Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sf. Iosif Marturisitorul” din Baia Mare a organizat, joi, festivitatile de inchidere a anului scolar. Manifestarile au avut loc la Catedrala Episcopala “Sf. Treime” din Baia Mare. Evenimentul a fost oficiat de PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, sprijinit de preotii profesori din cadrul acestei institutii de invatamant.

Parintele director Marius Nechita a spus cuvantul introductiv, dupa care s-a strigat catalogul pentru cele trei sectii< teologie pastorala, teologie didactica si asistenta sociala. In final episcopul Justinian a rostit un inaltator cuvant de invatatura, apoi a oferit premii consistente elevilor merituosi. Trei dintre acestia, alesi si in functie de situatia sociala mai precara, vor beneficia de excursii (doi in Grecia si unul in Franta). Anul acesta au absolvit 28 de seminaristi, majoritatea lor (90%) vor urmand Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare. Seful de promotie, Vlad Verdes, s-a bucurat de diplome, distinctii si onoruri din partea Inspectoratului Scolar Judetean si a Universitatii “Vasile Goldis”.

20 de ani de seminariat in Baia Mare

Visul maret a devenit realitate in 10 mai 1991, cand Sfantul Sinod a aprobat infiintarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Baia Mare, primindu-se apoi autorizatia din partea Secretariatului de Stat pentru Culte. In primii ani, Seminarul Teologic si-a desfasurat activitatea in cladirea Grupului Scolar de Industrie Usoara Nr. 6 din Baia Mare, iar din anul 1995 a primit un corp de cladire la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, unde activeaza si in prezent. Cladirea are in componenta sa zece sali de clasa, cabinet de informatica, capela pentru practica liturgica, iar in apropierea scolii se afla cladirea internatului, cu o capacitate de 120 de locuri.

“Din anul infiintarii, elevii seminarului nostru au obtinut rezultate remarcabile. O latura specifica a activitatii noastre, care a adus rezultate deosebite atat pe plan national, cat si international, a fost Corul “Angelli”, dirijat de profesorul Iustin Podareanu si de arhidiaconul profesor doctorand Petrica Covaciu. Dintre succesele inregistrate amintim< noua locuri I la festivaluri nationale si internationale, participari internationale in Ungaria – 1993, Polonia -1994, Marea Britanie -1995, invitatii de participare la Festivalul Interortodox de Coruri de Tineret, organizat de Biserica Ortodoxa a Greciei, cu ocazia Marelui jubileu (2000), Festivalul International de Tineret si Muzica de 1a Viena (2000)”, a precizat preotul director Marius Nechita.

Rezultate remarcabile la olimpiade

Si la olimpiadele scolare s-au obtinut rezultate semnificative. La faza judeteana un premiu I la limba si literatura romana, trei premii I la istorie si un premiu I la geografie. La faza nationala un premiu special la istorie, patru mentiuni, doua premii II si trei premii III la discipline teologice. Multi dintre absolventii acestei scoli au fost hirotoniti preoti, majoritatea dupa studii universitare.

“Intr-un cuvant, se poate afirma faptul ca scoala noastra dispune de un colectiv didactic valoros, alcatuit din profesori-preoti si laici care sustin o atmosfera de traire spirituala si educatie umanista, favorabila formarii unei autentice personalitati crestine”, a mai spus Marius Nechita.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns