Numărul contractelor de muncă înregistrate cu un salariu lunar brut de 10.000 de lei sau mai mult a ajuns la 236.787, pe data de 23 februarie, conform datelor de la Inspecția Muncii citate de Ziarul Financiar.
Distribuția salariilor mari în România este reprezentativă până într-un punct cu PIB-ul per capita obținut la nivel de județ, cu o suprareprezentare a Bucureștiului. Capitala și Clujul au cele mai multe salarii mari, în timp ce Mehedințiul și Caraș-Severinul au cele mai puține.
“Știm că în România, aproximativ 2,5 milioane de salariați primesc salariul minim pe economie, preponderent în mediul privat (foarte puțini dintre salariații din sectorul public au o astfel de remunerație). Ca atare, salariul mediu brut din România este puternic influențat de această pondere, fiind de circa 5.429 lei în 2020. Când discutăm despre salarii de peste 10.000 lei brut vorbim deci despre 4% cei mai bine plătiți salariați din România. În sine, nu este o sumă mare, înseamnă abia 1.200 euro net lunar și nu degeaba România este încă o țară cu venituri printre cele mai mici din Europa”, a precizat Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanță în management și resurse umane.
Fii primul care comentează