Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
operatie
operatie

7 Aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii

În fiecare an, în data de 7 aprilie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii. Obiectivul propus pentru anul 2018 este îndreptarea atenţiei şi conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa atingerii acoperirii universale cu servicii de sănătate (Universal Health Coverage – UHC).

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază, iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în sărăcie extremă (trăind cu $ 1,90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen. Ţările care investesc în UHC îşi asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman naţional. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce priveşte indicatorii din sănătate şi din alte domenii de dezvoltare.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acoperirea universală cu servicii de sănătate defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând în acelaşi timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii.

Progresul ţărilor în atingerea UHC este evaluat în raport cu două criterii:

1) Un indice de acoperire a serviciilor de sănătate (UHC service coverage index), calculat pe baza a 16 indicatori de acoperire cu servicii esenţiale de sănătate (de ex. nivelul de acoperire a serviciilor de planificare familială, procentul gospodăriilor cu acces la servicii sanitare de bază – apă potabilă şi canalizare, prevalenţa nefumătorilor în populaţia adultă, numărul de medici la 100 de locuitori). Acest indice se corelează cu rata de mortalitate sub 5 ani, speranţa de viaţă şi indicele de dezvoltare umană, importanţa monitorizării lui fiind evidentă;

2) Povara financiară la care sunt supuşi indivizii ca urmare a accesării serviciilor de sănătate.

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a OMS, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73 (România: 72, puţin sub media europeană). În ceea ce priveşte povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populaţie cheltuia cu 10% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei (România: 12 %); şi respectiv 1% din populaţia europeană cheltuia cu 25% mai mult faţă de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate (România: 2%). În perioada 1998-2012, în România, proporţia (%) din populaţie care a suportat cheltuieli „catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend uşor ascendent.

Deşi indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel naţional ne situează în preajma mediei Europene, recomandăm susţinerea eforturilor pentru a progresa precum şi îmbunătăţirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns