Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până în 27 octombrie, ziua votului la moţiunea de cenzură a opoziţiei, fiecare comentariu va fi o pagină a unui „jurnal de front”. Pentru că asta insipiră evenimentele, speculaţiile, declaraţiile combatanţilor. Crin Antonescu îşi proclamă public frustrările, doreşte un premier independent dar din zona liberală şi este nemulţumit că social-democraţii în frunte cu Victor Ponta nu îl iau în serios.
Se pare, după cum curg faptele, că liderul PSD nu are nicio intenţie de a veni în întâmpinarea propunerilor liberale. Victor Ponta doreşte din răsputeri, ca şi colegii lui social-democraţi, ca el, chiar el să fie în fruntea unui executiv de criză. În sfârşit, nu îi vedem pe social-democraţi cedând cu uşurinţă o poziţie atât de importantă ca aceea de prim-ministru. Şi nu numai Ponta este cel ce nu este dispus să cedeze, nu vedem cum ar ceda vreun social-democrat, cu atâtea structuri în spate, centrale şi locale propunerilor liberale. Cu toate acestea, Crin Antonescu persistă să îşi dezvolte ideile utopice referitoare la organizarea unui executiv dacă moţiunea de cenzură trece, deşi până la ora când sunt scrise aceste rânduri, nu a primit niciun semn de bunăvoinţă din partea PSD.
O atracţie specială prezintă, pentru opoziţie, UDMR. Votul dat de reprezentanţii acestei formaţiuni în favoarea moţiunii, ar garanta succesul opoziţiei. Am putea spune că la această oră, UDMR se mişcă pe un segment care are la unul din capete fidelitatea faţă de arcul guvernamental şi la celălalt capăt poziţia sa independentă. Unul din purtătorii de cuvânt ai grupării etnicilor maghiari declară că UDMR refuză orice discuţie cu opoziţia, pe de altă parte acelaşi purtător de cuvânt mărturiseşte că la începutul acestei săptămâni formaţiunea sa va decide dacă participă la vot sau părăseşte sala în momentele cruciale ale votului. Aşadar, poziţa UDMR se află pe muchie de cuţit şi va lua o decizie după noi negocieri cu principalul partid de guvernământ. E de menţionat aici că ofertele opoziţiei sunt dintre cele mai tentante: dacă votează moţiunea, într-un nou guvern îşi va menţine poziţiile deţinute în prezent.
Nu ştim dacă cele afirmate de unul dintre vicepreşedinţii PSD sunt sau nu adevărate. Acesta dezvăluia că din discuţiile de pe holuri şi din sălile Parlamentului se deduce că reprezentanţii PDL au o atitudine echivocă. Unii dintre ei sunt înclinaţi să voteze moţiunea de cenzură, determinaţi la aceasta de nemulţumirile lor privind actul de guvernare condus de actualul guvern. Mai rămâne, pentru ca moţiunea să fie votată, ca aceşti reprezentanţi să fie lăsaţi să depună bilele în urnă. Dar acelaşi vicepreşedinte al PSD aminteşte în intervenţia sa că au loc negocieri, puterea fiind dispusă să facă favoruri celor potrivnici, în speranţa că moţiunea nu va trece.
Peste toate, în aceste zile dificile pentru guvernul Boc mai este dat publicităţii şi un articol critic, ironic, la adresa „guvernării disfuncţionale”din România. Având ca titlul „Cum nu se guvernează o ţară”, conţinutul articolului comentează modul de elaborare al legilor, scrise cu câteva ore înaintea votului, şirul de ordonanţe de urgenţă contravenind legislaţiei existente, adoptarea unor legi fără surse de finanţare, fapte reale ce ştim cu toţii că se petrec în ţara noastră.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns