

În această săptămână Centrul Culturii Tradiţionale Satu Mare şi Asociaţia Scriitorilor din Nord-Vest, sub egida Consiliului Judeţean, au organizat un Medalion memorial dedicat împlinirii a 60 de ani de la naşterea reporterului şi scriitorului Iosif Ţiproc, unul din cei mai buni gazetari care au lucrat la Informaţia Zilei.
Mărturisim de la bun început că am fi preferat cu toţii ca această aniversare să aibă loc în redacţie, să ciocnim un pahar de şampanie şi să depănăm amintiri cu Ioşca, în stilul său inconfundabil. Dar patima meseriei a făcut ca Ţiproc să ardă mult prea repede, epuizat de propriul devotament. Ne rămâne aşadar datoria morală de a-i păstra vie amintirea.
Cariera unui reporter de vocaţie
Când Consiliul Local Livada a decis, în 2010, să îi acorde lui Iosif Ţiproc diploma de Cetăţean de onoare, a fost realizată, în expunerea de motive, o excelentă prezentare sintetică a carierei sale.
Născut la 22 martie 1953 în Satu Mare, părinţii Etelca (Ferenţi) şi Vasile, ambii originari din satul Dumbrava Mică, Iosif Ţiproc a absolvit Liceul Economic în 1972, apoi s-a încadrat la CEC Satu Mare, unde timp de 22 de ani a deţinut funcţia de inspector de specialitate.
În anul 1995 devine redactor la ziarul Ziua de Satu Mare, iar din 1996 la cotidianul “Informaţia Zilei”. Autodidact, se pregăteşte pentru meseria de ziarist sub îndrumarea lui Dumitru Păcuraru şi Ilie Sălceanu, patronii ziarului “Informaţia Zilei”. S-au născut astfel mii de reportaje scrise într-un stil foarte personal şi uşor de recunoscut, ca şi sute de pagini în Informaţia de Duminică, după lansarea acestui săptămânal.
În 2006, la insistenţele colegilor, Iosif Ţiproc şi-a luat inima în dinţi şi a purces să-şi scrie primul volum. După ce a prins gustul investigaţiei şi scriiturii de carte, nu s-a mai putut opri. S-au născut astfel şapte cărţi, una mai interesantă ca alta<
1. (7) “Vasile Blidaru – omul şi legenda”, Editura Solstiţiu, 2006. Povestea luptătorului anticomunist Vasile Blidaru, reeditată în 2010 la Editura Dacia (ediţia a II-a, completată cu informaţii noi, a primit bunul de tipar chiar înainte de moartea autorului). Lansată la Homorodu de Mijloc.
2. “Conace, oameni, destine”, Editura Solstiţiu, 2007. Colecţie de articole despre conacele nobiliare din judeţul Satu Mare. Lansată la Dumbrava Mică.
3. “Griga lui Ianoş”, Editura Solstiţiu, 2008. Povestea unui renumit haiduc din Oaş. Lansată la Sâmbra Oilor.
4. “Preotul Victor Fanea – martirul din Bixad”, Editura Daya, 2008. Despre destinul tragic al unui preot martir şi mărturisitor greco-catolic. Lansată la Bixad.
5. “Mihai din Prilog”, Editura Daya, 2009. Poate cea mai importantă carte a lui Ţiproc, creionează un portret elocvent al celebrului călugăr vindecător. Lansată la biserica mănăstirii din Prilog.
6. “Călător pe drumuri de ţară”, Editura Solstiţiu, 2010. Colecţie de reportaje despre lumea satelor, locuri şi personaje pitoreşti, cu o dimensiune memorialistică. Lansată la Foieni.
Pentru cărţile sale a primit premii din partea Direcţiei judeţene pentru Cultură, a Centrului Culturii Tradiţionale şi Asociaţiei Scriitorilor din Nord-Vest. A primit de asemenea diploma de “oşan de onoare” şi distincţii care i-au răsplătit dragostea, manifestată faptic, pentru animale. Mândru de realizările sale, Ioşca era conştient de propria valoare şi avea planuri multe. Timpul nu a avut însă răbdare cu el, şi ordinul de chemare spre dincolo i-a venit brusc, în seara zilei de 13 septembrie 2010.
Rămân paginile scrise
În fiecare săptămână, jurnalistul Iosif Ţiproc căuta subiecte pentru Suplimentul Informaţia de Duminică. Ne întoarcem în timp în anul 2002, an în care a apărut primul număr al acestui supliment la care regretatul nostru coleg a muncit atât de mult şi cu atâta dăruire.
În cele peste 400 de numere ale Suplimentului Informaţia de Duminică apărute în timpul vieţii sale, ideile ziaristului Iosif Ţiproc s-au concretizat în materiale, în poveşti în care protagoniştii erau simpli oameni de la ţară sau mari personalităţi culturale, politice sau sportive. Am putea chiar spune că a cuprins în sfera sa de lucru pe toată lumea.
Oricând poţi să-l descrii într-o manieră frumoasă pe bietul ţăran cu necazurile lui, îl poţi prezenta uşor şi pe intelectualul care se zbate să facă un lucru bun în lumea aceasta. Răsfoind acum colecţia Suplimentului Informaţia de Duminică, ne amintim cu drag de multe articole semnate de Iosif Ţiproc.
Unul din visele omenirii de când există ea este nemurirea personală. Unii o caută în religie, alţii în amintirea oamenilor dragi, alţii în creaţie. Omul de litere pare că o găseşte în paginile scrise. Iosif Ţiproc era foarte conştient că scrie pentru a salva de la uitare fapte, oameni, atitudini din trecut. A fost un campion al istoriei orale imortalizate în pagina de ziar sau de carte. Scriind povestea oamenilor, şi-a asigurat propria sa neuitare.
Şcoala din Dumbrava îi poartă acum numele, iar la intrarea bisericii pentru a cărei renaştere s-a zbătut ca nimeni altul stă o placă memorială din care chipul său îşi veghează consătenii. Probabil în viitor va avea şi un bust. Garantează asta nemurirea? Poate nu. Dar cu siguranţă garantează că n-a trăit degeaba.
Articolul memorial semnat de Felician Pop îl găsiţi în Informaţia de Duminică din 24 martie 2013.
Fii primul care comentează