Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UPDATE Prezenţă de peste 200 la sută în două localităţi din judeţul Timiş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste 18.000.000 de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi duminică la urne pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

UPDATE 21.00 Peste 8,8 milioane de alegători au votat până la ora 21.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 48,4%. Cel mai mare procent se înregistrează în judeţul Giurgiu – 63,2%, în timp ce în Bucureşti este cea mai mică prezenţă din ţară, de 33,3%.

UPDATE 20.00: MAI a anunţat, duminică, că din momentul deschiderii urnelor, poliţiştii au primit 494 de sesizări dintre care 40% nu s-au confirmat, existând 78 de posibile infracţiuni.

UPDATE Dosare penale la alegerile locale pentru oferirea unei biciclete şi pentru instigare la fraudă la vot

UPDATE: Au dispărut 20 de buletine de vot de la o secţie de votare din Galaţi

UPDATE: Prezenţă de peste 200 la sută în două localităţi din judeţul Timiş

Prezenţă de peste 200 la sută la urne în localităţile Crivobara şi Dobreşti din judeţul Timiş, la ora 18, în timp ce media pe judeţ este de 32%.

Astfel, la Crivobara, din cei 67 de votanţi aflaţi pe lista permanentă şi-au exercitat dreptul la vot 40, în timp ce 101 alegători au votat pe listele suplimentare. Astfel, prezenţa la ora 18 în localitatea timişeană era de 210,45%.

Recordul de prezenţă în judeţul Timiş se înregistrează, însă, la Dobreşti, localitate unde se înregistrează un procent de peste 225 la sută de alegători la urne. Astfel, din 35 de votanţi pe lista permanentă şi-au exercitat dreptul la vot până la ora 18 un număr de 28 de persoane, alte 51 votând pe listele suplimentare. Astfel, prezenţa la urne era la ora 18 de 225,71 la sută.

Potrivit reprezentanţilor BEJ Timiş, toţi cei care au votat pe listele suplimentare în cele două localităţi au făcut dovada domiciliului/reşedinţei pe raza celor două secţii de votare.

 

UPDATE: Preşedintele unei secţii de votare din Galaţi, înlocuită pentru că au apucat-o chinurile facerii

UPDATE ora 19:00. În Dâmboviţa, Giurgiu, Olt, Teleorman Gorj şi Vâlcea, prezenţa la vot a fost de peste 50% până la ora 19:00, cea mai bună prezenţă înregistrându-se în Giurgiu (54,7%).

UPDATE: Aproape 7 milioane de rămâni au mers la vot până la ora 18.15. Prezenţa la vot a ajuns la 40%.

UPDATE: 17.00 Primar cercetat penal dupa ce a oferit mita electorala 50 de lei si doua sticle de tuica. Fapta s-a petrecut pe data de 3 Iunie, seara,  comuna Chiojdeanca (Prahova), primarul fiind reclamata de catre un contracandidat.

UPDATE 16.30. Prezenţă de 100% la vot într-un sat din Vâlcea

Toţi cei 19 localnici din satul medieval Firijba au votat la Şcoala din centrul comunei Popeşti, după ce au ieşit de la slujba de duminică, fostul dascăl din sat, Dumitru Şerbănecu, declarând că niciodată firijbenii nu au sărit peste această îndatorire civică.

Dumitru Şerbănescu, cunoscut drept “Contele” şi care are peste 80 de ani, ca majoritatea consătenilor săi, spune că “votul este ca şi mersul la biserică, este religia democraţiei”.

 

UPDATE: 15.20: Într-o localitate din vestul ţării au votat deja 158% din alegători. Situaţia nu este momentan anchetată de poliţie, însă, pe ultima sută de metri, se pare că alegătorii şi-au făcut flotant.

UPDATE: Gheorghe Baba-Iana, primarul din comuna Chiojdeanca (Prahova), este cercetat pe politisti dupa ce a oferit mita electorala 50 de lei si doua sticle cu tuica. Fapta s-a petrecut pe data de 3 Iunie, seara, fiind reclamata de catre un contracandidat. Edilul, candidat la primarie din partea PSD a mers acasa la o localnica, oferindu-i bunurile in schimbul unui vot. Politistii efectueaza cercetari privind savarsirea infractiunii de corupere a alegatorilor, urmand ca dosarul sa fie inaintat catre parchet.

UPDATE: Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că în secţiile de votare din judeţ s-au întâmplat lucruri „inimaginabile”, din cauza distribuirii unui număr insuficient de buletine de vot, că nimeni nu a avut sub control începerea procesului electoral şi că acestea ar fi cele mai prost organizate alegeri de după 1990.

UPDATE: Primarul din Beius Adrian Domocos urma sa candideze duminica pentru un nou mandat, ca independent, insa cu doua zile inainte de alegeri Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv la doi ani si o luna de inchisoare cu suspendare si i-a stabilit interdictia a de fi ales si de a ocupa o functie publica, potrivit eBihoreanul.ro.

In cazul in care totusi Domocos va fi ales, mandatul sau va fi invalidat.

UPDATE: O femeie in varsta de 72 de ani, membra in biroul unei sectii de votare din Predeal, este cercetata pentru frauda electorala dupa ce, printre hartiile de pe masa la care lucra, a fost gasit un buletin de vot stampilat pe numele unui candidat la primaria orasului.

 

UPDATE 15.15 Un cuplu proaspăt căsătorit din Arad a mers, duminică, la vot direct de la nuntă, însă doar mirele a putut vota, deoarece mireasa trebuie să meargă în localitatea unde îşi are adresa din buletin

 

UPDATE 14.45: Situaţie la limita absurdului în judeţul Teleorman: un candidat la Primăria Municipiului Alexandria lipseşte de pe buletinul de vot!

Este vorba despre candidatul Partidului Romania Unita (PRU) la Primaria Alexandria, Dumitru Goldbach, care lipseste de pe buletinul de vot, potrivit unui comunicat emis de partid. Reprezentantii Biroului Electoral Judetean Teleorman au declarat ca au primit o sesizare in acest sens si vor verifica ce s-a intamplat.

UPDATE: Scandal cu Poliţie într-un oraş din judeţul Ilfov: preşedinta unei secţii este acuzată că ar fi făcut manevre cu mai multe buletine de vot.

 

UPDATE: Un alegător s-a ales cu dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot, după ce a vrut să introducă în urne, la o secţie de votare din Deta, cinci buletine de vot, în loc de trei.

UPDATE: Un incident de fraudă electorală s-a semnalata la Dej, încă din primele ore de votare.

Astfel, Partidul Naţional Liberal (PNL) Dej s-a ales în această dimineaţă cu o plângere la Biroul Electoral Municipal (BEM) după ce mai multe persoane din municipiu au primit SMS-uri prin care sunt îndemnaţi să voteze candidaţii liberali

UPDATE: Candidatul PSD Năpradea, o comună din judeţul Sălaj a fost reţinut de procurorii de la Parchetul  de pe lângă Tribunalul Sălaj, pentru mituirea alegătorilor.

Vasile Ianc este candidat al partidului pentru funcţia de primar al comunei Năpradea şi a fost prins în timp ce mituia mai mulţi alegători cu suma de 100 de lei.

UPDATE 13.35: Peste patru milioane de români au votat până la ora 13.15, la alegerile locale, respectiv 21,93%, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne până la ora 13.15 au fost Teleorman – 29,87%, Giurgiu – 29,38%  şi Olt – 29,04%, iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Harghita – 19,38%, Sibiu – 19.01% şi Cluj – 18,83%.

UPDATE 0ra 13.30: De la începerea procesului de votare au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, iar în urma verificărilor 20% dintre acestea nu au fost confirmate.

“Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi nouă avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Ea a menţionat că, de la începerea votării şi până la ora 12,30, nu au fost semnalate situaţii deosebite în ceea ce priveşte asigurarea ordinii publice.

“Cele mai multe sesizări se referă la continuarea campaniei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează”, a precizat Dajbog.

UPDATE: Buletine de vot din Braşov găsite la o secţie de votare dintr-o comună suceveană

UPDATE: Proces electoral întrerupt într-o secţie de votare din Deta după ce un alegător a primit 5 buletine

UPDATE: Procesul de votare, reluat într-o comună din Buzău

Procesul electoral a fost suspendat în şapte secţii de votare din Verneşti, judeţul Buzău, după ce unele buletine de vot au fost tipărite greşit, numele consilierilor fiind trecute la secţiunea pentru primari şi invers, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Buletinele de vot au fost retipărite în tranşe de câte 500 astfel încât votul s-a reluat la ora 9.00, au precizat aceleaşi surse. Localitatea Verneşti are aproximativ opt mii de locuitori.

UPDATE: La Medgidia, preşedintele unei secţii de votare a plecat cu ştampila

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce preşedintele unei secţii de votare din oraşul Medgidia, judeţul Constanţa, a plecat sâmbătă seara acasă cu o ştampilă de vot, aducând-o la secţie duminică dimineaţă, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

UPDATE ORA 11.47: Prezenţa la vot la nivel naţional este de 15,5%. La  Satu Mare – 7,16%.

UPDATE ora 11:24 – Procesul electoral decurge fără incidente, doar anomalii punctuale ale sistemului informatic

 

La Bucureşti prezenţa la vot este de 9,7%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC).
ORA 10. PREZENŢA LA VOT: în mediul urban, prezenţa la urne a fost de 6,13% şi în rural – de 10,37%. În sectorul 1 au votat 4,62% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în sectorul 2 – 4,44%, în sectorul 3 – 4,17%, în sectorul 4 – 4,43%, în sectorul 5 – 3,98% şi în sectorul 6 – 4,59%. În 23 de judeţe prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional, procente mai mari fiind înregistrate în: Teleorman – 13,33%, Giurgiu – 12,29%, Olt – 12,16%, Călăraşi – 11,52%, Dâmboviţa – 11,13%.

O participare redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Harghita – 5,59%, Timiş – 5,84%, Cluj – 5,94%, Covasna – 6,02%, Sibiu – 6,10%. Prezenţa la urne la nivelul judeţelor ţării a fost: * Alba – 7,49% * Arad – 7,13% * Argeş – 8,33% * Bacău – 7,90% * Bihor – 7,34% * Bistriţa-Năsăud – 7,10% * Botoşani – 9,04% * Brăila – 9,17% * Braşov – 6,84% * Buzău – 9,88% * Călăraşi – 11,52% * Caraş-Severin – 8,46% * Cluj – 5,94% * Constanţa – 9,23% * Covasna – 6,02% * Dâmboviţa – 11,13% * Dolj – 10,04% * Galaţi – 8,52% * Giurgiu – 12,29% * Gorj – 9,23% * Harghita – 5,59% * Hunedoara – 7,18% * Ialomiţa – 10,14% * Iaşi – 6,68% * Ilfov – 10,35% * Maramureş – 6,58% * Mehedinţi – 9,94% * Mureş – 7,44% * Neamţ – 8,13% * Olt – 12,16% * Prahova – 8,05% * Sălaj – 7,35% * Satu Mare – 7,16% * Sibiu – 6,10% * Suceava – 7,42% * Teleorman – 13,33% * Timiş – 5,84% * Tulcea – 9,83% * Vâlcea – 9,87% * Vaslui – 8,09% * Vrancea – 9,46%.

 

UPDATE: Un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost dus la Secţia 10 de Poliţie după ce a făcut duminică scandal în faţa sediului Biroului Electoral Central.
Potrivit Poliţiei Capitalei, acesta a fost încătuşat şi dus la Secţia 10, fiind acuzat de tulburarea liniştii şi ordinii publice.

De asemenea, a fost solicitată ambulanţa în vederea internării acestuia la Spitalul de Psihiatrie “Alexandru Obregia”, bărbatul fiind bănuit că ar avea afecţiuni psihice.

 

UPDATE 10.30: Peste 1.500.000 de români au votat deja până la ora 10.00, la alegerile locale, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne până la ora 10.00 au fost Teleorman – 14,52%, Giurgiu – 13,35% şi Olt – 13.29%, iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Harghita – 6,4%, Cluj – 6,63% şi Sibiu – 6.95%.

UPDATE ora 10.00:  Preşedintele Klaus Iohannis nu apare pe listele permanente ale secţiei de votare de la Liceul ”Jean Monnet” din Capitală. În schimb, el şi soţia sa, Carmen Iohannis, încă sunt trecuţi pe listele de la Sibiu.

UPDATE: Fostul premier Victor Ponta votează în Gorj.

UPDATE ora 9:30 – Au votat un milion de români

Un milion de români au votat duminică, până la ora 9.22, cea mai mare rată a prezenţei fiind înregistrată în judeţul Teleorman (9,53%), la polul opus fiind municipiul Bucureşti, cu o prezenţă de doar 2,83%.

Cei mai mulţi alegători s-au prezentat în judeţele Teleorman (9,53%), Giurgiu (8,89%) şi Olt (8,67).
La polul opus se află municipiul Bucureşti, cu o prezenţă de doar 2,83%, Harghita (3,75 %), Cluj (3,98%) şi Sibiu (4.05%).
UPDATE 8.55. Duminică, 679 de persoane din România împlinesc vârsta de 18 ani şi vor putea să voteze pentru prima oară în localitatea în care îşi are domiciliul sau reşedinţa. De asemenea, peste 40.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România, au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

UPDATE 08.50: Premierul Dacian cioloş a votat la Zalău. Vasile Blaga a fost primul lider politic care a votat în Capitală.

UPDATE: Persoanele care îşi fotografiază sau îşi filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului electoral riscă o amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei, avertizează MAI.

UPDATE: Votul a fost suspendat în comuna buzoiană Verneşti din cauză că buletinele de vot au fost tipărite greşit.

UPDATE:  În Mureş, au ajuns mai puţine buletine de vot decât numărul prevăzut de lege

UPDATE ora 8.00: Aproximativ 200.000 de alegători – 1,40% – au votat duminică, până la ora 7,30, la alegerile locale, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central (BEC).
Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne în prima jumătate de oră au fost Teleorman — 1,95%, Călăraşi — 1,61% şi Giurgiu — 1,6%, iar cea mai scăzută participare la urne a fost în Harghita — 0,82%, şi Covasna — 0,96%.

În Bucureşti s-a înregistrat o prezenţă de 0,42%.

UPDATE ora 07.00 Secţiile de vot s-au deschis în toată ţara
Cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-şi exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7,00 şi pot să voteze până la ora 21,00. Dacă, însă, în secţie sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.
Biroul Electoral Central va informa opinia publică asupra prezenţei la vot la alegerile locale din 5 iunie, orele la care informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii fiind 10,30, 13,30, 16,30, 19,30 şi 21,30, iar orele de referinţă sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00.
Alegerile pentru consilieri şi pentru primari sunt valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot, relatează Agerpres.

Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. În cazul alianţelor politice sau electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puţin trei membri, pragul electoral este de 8%.

Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns