
Duminică, 6 septembrie 2015, Măriuşul a îmbrăcat straie de sărbătoare, Căminul cultural din localitate găzduind lansarea cărţii “Gânduri de codrean”, semnată de către Vasile Pop, fiu al satului, plecat cu multă vreme înainte la Bucureşti, unde a avut o frumoasă carieră de ofiţer, cu sufletul însă statornicit în locurile sale natale.
Au onorat cu prezenţa acest eveniment, vorbind despre carte şi autor, primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, ing. Ionel Costescu (preşedintele Asociaţiei „Codrenii”), fostul senator Sever Şter, fosta directoare a Bibliotecii Judeţene Satu Mare Angela Câmpian (colegi de liceu cu autorul), profesoara Mărioara Budai (colegă de gimnaziu cu Vasile Pop) şi eminenta studentă la medicină, Rafaela Darida, fiică a locului şi ea, care i-a dedicat semnatarului cărţii o frumoasă poezie.
De asemenea, au mai vorbit oamenii de cultură sătmăreni, Ovidiu T. Pop, Teodor Curpaş şi Aurel Pop, directorul editurii „Citadela”, unde a văzut lumina tiparului volumul. Moderator al evenimentului a fost dr. Viorel Câmpean.
Vorbind despre cartea, care beneficiază de o „precuvântare” semnată de către Aurel I. Rogojan, semnalăm faptul că autorul mărturiseşte în prefaţă că a scris „răpus de gânduri”. În primul capitol al cărţii sunt evocate întâmplări din copilăria autorului, cititorul fiind marcat de viaţa satului românesc al anilor ‘50. Apoi, este urmărit traseul şcolar al autorului, cu referire specială la anii petrecuţi pe băncile Liceului nr. 2 din Satu Mare (actualul Colegiu Naţional Ioan Slavici).
Capitolul următor este dedicat efectuării stagiului militar şi pregătirii pentru examenul de la Şcoala de Ofiţeri. Ultimul capitol al cărţii, intitulat Lovitura de stat – decembrie ’89, exprimă punctul de vedere al unui ofiţer de gardă ataşat cabinetelor primilor demnitari ai statului, funcţie pe care o îndeplinea în acel timp Vasile Pop.
Toate cele patru capitole ale cărţii sunt incitante, atât din punct de vedere al interesului local, codrenesc, cât şi din perspectiva românească a istoriei contemporane.
Conform obiceiului în activităţile dedicate lansărilor de carte, în încheiere a vorbit autorul. După ce a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi celor care l-au ajutat să-şi aducă la lumină „gândurile”, a anunţat că nu se va opri la acest volum, proiectul său însemnând o trilogie. De asemenea, şi-a exprimat nădejdea că satul românesc, societatea în întregul ei, îşi vor regăsi drumul normal. Ca un dar pentru cei prezenţi la eveniment, a urmat un frumos program artistic susţinut de către Ansamblul
„Codrişorul” din Tăşnad, condus de instructoarea prof. Nicoleta Foldeş, şi de către Cosmin Mureşan, care a interpretat la taragot câteva melodii care au avut darul de a cuceri publicul.
Fii primul care comentează