Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La prima probă scrisă la Bac au absentat 180 de candidați

Unii elevii au ieşit din sălile de examen fericiţi, iar alţii dezamăgiţi, în funcţie de cunoştinţele pe care le-au avut cu privire la subiectul dat
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Unii elevii au ieşit din sălile de examen fericiţi, iar alţii dezamăgiţi, în funcţie de cunoştinţele pe care le-au avut cu privire la subiectul dat
Unii elevii au ieşit din sălile de examen fericiţi, iar alţii dezamăgiţi, în funcţie de cunoştinţele pe care le-au avut cu privire la subiectul dat

Luni, 30 iunie, între orele 9 şi 12, toţi elevii de clasa a XII-a din judeţul Satu Mare au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română din cadrul sesiunii de bacalaureat 2014. Din totalul de 2.160 candidaţi înscrişi pentru această probă din tot judeţul, doar 1.980 au susţinut examenul, 180 fiind absenţi. Niciunui adolescent nu i s-a dat şansa, sub nicio formă, să fraudeze examenele din acest an. Cu un poliţist şi trei cadre didactice la intrarea în ;coli, cu doi profesori supraveghetori în fiecare sală şi cu multe camere video atât pe holurile şcolii, cât şi în sălile de examen, aceştia au fost permanent monitorizaţi.

Probele scrise

Probele de foc ale sesiunii de bacalaureat au început în forţă cu examenul scris la limba şi literatura română. Tot ceea ce elevii au învăţat în cei patru ani în care au stat în băncile liceului se va reflecta în notele obţinute la bacalaureat. “Mi-am învăţat copilul să respecte regulile impuse de acest sistem de învăţământ, să nu încerce să fraudeze examenul sub nici o formă. I-am spus toate acestea în contextul în care facultatea la care doreşte să aplice este una destul de dificilă, iar examenele pe care le va susţine acolo cu siguranţă nu se vor compara cu acestea, volumul de muncă fiind mult mai mare“, a spus Viorica Muşătescu, mamă a unei eleve de clasa a XII-a.

Poezia lui Mihai Eminescu

Poezia lui Mihai Eminescu, un subiect de care elevii se temeau foarte tare, le-a căzut la subiectul III, pentru profilul real, iar la profilul uman tot poezia, de această dată la alegere dintre Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. Conform celor spuse chiar de ei, aceştia se aşteptau la roman, dar nici subiectul în cauză nu a fost atât de greu încât să nu obţină măcar o notă de trecere.
În ultimii ani, romanul a fost cel mai des subiect întâlnit la punctul al treilea. Anul acesta, la fel ca în prima sesiune a anului 2012, a picat poezia lui Mihai Eminescu, un subiect de care elevii de la profilul real de clasa a XII-a se temeau. Pentru cei de la profilul uman, tot o poezie a făcut subiectul discuţiei la punctul III, de această dată la alegere dintre autorii Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. Gradul de promovabilitate în anul 2012 în judeţul Satu Mare a fost de 39,83%, în anul 2013 în creştere până la 57,81%, iar anul acesta toată lumea speră să fie şi mai mare.
În fiecare liceu, centru de examen, din judeţul Satu Mare, atât profesorii cât şi personalul din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-au mobilizat pentru a asigura buna desfăşurare a probei. Elevii nu au fost intimidaţi, cu toate că la intrare au fost poziţionaţi câte doi sau trei profesori şi un agent de poliţie, în săli şi la locul de depozitare a bagajelor câte doi supraveghetori,  pe coridoare şi în sălile de examen au fost amplasate camere de supraveghere. Aceştia consideră că prin tentativa de fraudă te furi pe tine însuţi. “Mă bucur că a picat acest subiect, a fost uşor şi cred că voi lua o notă măricică. Nu am fost intimidat de camere, de profesorii supraveghetori şi nici de poliţişti. La câte s-au întâmplat în ultimii ani, e normal să se mobilizeze aşa. Eu sunt de părere că prin copiere nu rezolvi nimic, decât te furi pe tine însuţi“, a declarat un elev al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu“.
În funcţie de tipul de subiect, pentru filiera teoretică profil real, filiera tehnologică şi filiera vocaţională – toate profilurile cu excepţia profilului pedagogic, din 1643 înscrişi au fost prezenţi 1518, respectiv pentru filiera teoretică profil uman şi profilul pedagogic, din 517 înscrişi au fost prezenţi 462. Niciun incident nu au fost semnalat.

Norocoși și ghinioniști

Unii elevii au ieşit din sălile de examen fericiţi, iar alţii dezamăgiţi, în funcţie de cunoştinţele pe care le-au avut cu privire la subiectul dat. “Mă bucur enorm că mi-a picat poezia. Luceafărul a fost şi singura poezie pe care am învăţat-o dintre toate. Pot să spun că am fost norocos şi sper să obţin nota 9“, a declarat un adolescent proaspăt ieşit din sala de examen.
O altă elevă puţin dezamăgită ne spune că, după cum se întrevăd lucrurile, speră să obţină nota 6 sau 7. “Nu pot să spun că nu am ştiut, dar la subiectul trei poeziile m-au încurcat un pic. Am avut de ales între autorii Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. Nu am fost foarte sigură pe mine, aşa că mă aştept la un maxim 7“, ne mărturiseşte o elevă.
La Colegiul Naţional “Kolcsey Ferenc“ Satu Mare, nu a susţinut niciun elev proba scrisă la limba şi literatura română deoarece acesta a fost centru de evaluare. “Aici, la centrul de evaluare de la liceul Kolcsey Ferenc, aşteptăm aproximativ 1.200 de lucrări din patru centre de examen. Totul este organizat conform regulamentului şi sper să nu ne confruntăm cu niciun incident neplăcut până la finalizarea corectării şi nici după, bineînţeles“, a declarat Asandului Gabriel, profesor la Universitatea Tehnică din Iaşi, preşedintele comisiei de evaluare de la Colegiul Naţional “Kolcsey Ferenc“.

Calendar
Pentru elevii de clasa a XII-a urmează încă două săptămâni de stres, deoarece în data de 1 iulie vor susţine examenul la limba şi literatura maternă, în 2 iulie proba obligatorie a profilului şi în 4 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.  Afişarea rezultatelor va avea loc în 7 iunie de la ora 12.00, tot în această zi adolescenţii având ocazia să şi depună contestaţii între orele 12.00 şi 16.00. Între 8 şi 10 iulie vor fi afişate rezultatele contestaţiilor, iar în 11 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns