Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost efectuată prima operaţie în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară

Sigla Informatia Zilei
Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă prima operaţie realizata în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
operatie in premiera la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare
operatie in premiera la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare

Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă prima operaţie realizata în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară, compartiment ce a devenit funcţional de aproximativ o săptămână.

La întâlnirea cu reprezentanţii presei sătmărene au fost de faţă< managerul SJU, Adrian Marc, directorul de îngrijiri medicale, Gabriela Opriş, dar şi echipa de medici care a realizat intervenţia chirurgicală – prof. dr. Galajda Zoltan, medic chirurg cardiovascular la Clinica Universitară Debrecen ( în prezent angajat şi la SJU Satu Mare) , asistat de dr. Barabasi Alexandru – şef secţie Chirurgie Generală, dr. Papp Csaba, medic anestezist la Clinica Universitară Debrecen Ungaria -Chirurgie Cardiovasculară, Mihaela Petricean, asistentă şefă a Blocului Operator şi Lizak Noemi, asistentă ATI.

În mod cu totul excepţional la conferinţa de presă a luat parte şi pacienta operată, Măgura Alexandra, în vârstă de 25 de ani, din Bucureşti.

Prezentarea cazului

Intervenţia chirurgicală a avut loc, duminică, 3 iunie, la ora 14.00 şi a fost realizată aşa cum am menţionat în rândurile de mai sus în cadrul noului compartiment de chirurgie cardiovasculară. Pacienta a fost operată în noiembrie 2010 la Clinica Universitară din Debrecen de către prof. dr. Galajda Zoltan pentru o malformaţie congenitală a valvei mitrale cu o mare insuficienţă consecutivă a acestei valve. Întrucât  Alexandra era în căutarea unui centru care i-ar fi putut garanta păstrarea propriei valve, având în vedere dorinţa de a-şi întemeia o familie şi de a avea proprii copii,  a ajuns la Debrecen, unde a fost operată de prof. Galajda (deoarece niciunul din centrele de profil de la noi din ţară nu i-a putut garanta o astfel de intervenţie).

Această primă intervenţie, după cum a explicat dr. Galajda a fost una laborioasă care a impus efectuarea unor proceduri aparte. Având în vedere coexistenţa unei hipoplazii (subdezvoltare) a ventriculului stâng, a fost necesară o intervenţie complexă cu menţinerea pacientei timp de o săptămână pe aparat de asistenţă circulatorie (balonul de contrapulsaţie -suplineşte parţial activitatea inimii) şi închidere întârziată a toracelui, cu scopul de a da timp cordului de a se acomoda la noile condiţii de circulaţie (procedeu Bex).

Prof. dr. Galajda a explicat că această operaţie complexă prevedea o intervenţie chirurgicală vasculară ulterioară care iniţial urma să se facă la Debrecen. Prin deschiderea compartimentului de chirurgie cardiovasculară de la SJU Satu Mare, care dispune de aparatură performantă şi condiţii comparabile cu cele de la Debrecen, această a doua operaţie a putut fi realizată în cadrul unităţii sătmărene şi s-a efectuat cu succes. Astfel pacienta a putut să beneficieze de gratuitatea operaţiei, în calitate de asigurat, intervenţia fiind finanţată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Raed Arafat vrea să reducă timpul de răspuns între apelurile de urgenţă şi trimiterea ambulanţei

Luni, 5 august, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a susâinut o videoconferinţă la care au participat: şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Ioan Burlui, reprezentantul Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI, comandor Cătălin Dache, directorul Direcţiei Apel Unic de Urgenţă 112, din cadrul STS, Dan Popescu, precum şi reprezentanţii tuturor structurilor cu responsabilităţi în gestionarea urgenţelor la nivel de judeţ – Unităţi de Primiri Urgenţe, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă – SMURD, Ambulanţa.