Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SEZON DE SCHI IN MARAMURES

La Suior se mai poate schia

Chiar daca la noi natura s-a trezit la viata, totul e verde si inflorit, in tara, chiar si in Maramures mai exista locuri unde se mai poate schia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Chiar daca la noi natura s-a trezit la viata, totul e verde si inflorit, in tara, chiar si in Maramures mai exista locuri unde se mai poate schia.

In muntii Gutai, la altitudine de peste 800-850 metri, pe alocuri mai este zapaba. E adevarat ca nu mai este potrivita pentru practicarea sporturilor, dar partiile de schi, unde in timpul iernii s-a adaugat suficienta zapada artificiala, mai ofera conditii bune pentru schi.

In cursul zilei de sambata, traversand o parte a acestui lant muntos, am avut ocazia sa trecem in cateva ore prin toate cele patru anotimpuri. In timp ce sub 700 m era cald si soare, peste 800 m se putea intalni hectare intregi acoperite de zapada, dar trebuie sa recunoastem totusi, ca doar in locurile mai ferite de soare.

In alte parti, la altitudini comparabile, ghioceii formeaza patura compacta la marginea padurii. In statiunea Izvoare, de exemplu, peste cateva zile brandusele isi vor deschide petalele, iar Poiana Soarelui va deveni complet violeta, in timp ce, peste drum, partia Cora mai este acoperita bine cu zapada.

Desi versantul nordic al Mogosei este alb, partiile nu mai sunt practicabile, decat cea de la Suior, unde grosimea stratului de zapada este de circa 50-60 cm. Daca vremea se va mentine ploioasa, in scurt timp se va distruge calitatea omatului.

La fel se intampla si la Cavnic, unde partia Icoana mai este practicabila, precum si o portiune din partia Roata 1, dar sub schilift nu mai este zapada, deci cei care dorsc sa schieze, ar trebui sa urce pe jos.

Pentru urmatoarele zile se prognozeaza vreme ploioasa aproape in toata tara, dar la munte se prevestesc si raciri considerabile ale temperaturilor aerului, deci la sfarsitul saptamanii, iubitorii sporturilor de iarna poate, ar mai putea profita de ultimul week-end la zapada.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns