Instalarea iernii, an de an conduce la scăderea ofertei de verdeţuri autohtone în special, de pe mesele din pieţe.
Locul lor este suplinit de ceapă verde, salată, ridichi, mărar ş.a., de produsele provenite din import.
Pentru a contracara această situaţie, aşa cum se ştie, legumicultorii care deţin spaţii protejate, au activitate continuă. Reduc suprafeţele cultivate în vreme de iarnă, fiind utilizate spaţiile încălzite indiferent dacă vorbim despre sere şi/sau solarii.
Costurile de producere a verdeţurilor cresc considerabil, dar legumicultorii consacraţi nu se lasă intimidaţi. Din discuţiile purtate în ultima perioadă cu mai mulţi legumicultori sătmăreni care deţin spaţii încălzite, am aflat că, în ciuda temperaturilor negative din ultima perioadă, legumele se dezvoltă pe seama încălzirii spaţiilor protejate.
Pentru cea de a doua jumătate a lunii decembrie, cu puţin înainte de Crăciun, legumicultorii sătmăreni promit existenţa pe piaţă a salatei, spanacului, cepei verzi, ridichilor, mărarului proaspăt, frunzelor de ţelină şi de pătrunjel ş.a. Desigur, au subliniat interlocutorii noştri, preţurile vor fi considerabil mai mari comparativ cu cele praticate în perioada în care nu s-au înregistrat cheltuieli cu încălzirea solariilor/serelor
Fii primul care comentează