Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CURS VALUTAR

Leul s-a apreciat la sfârșitul săptămânii

Leul s-a apreciat la sfârșitul săptămânii
Moneda națională a profitat de creșterea ofertei comerciale de valută, companiile urmând să-și achite taxele și impozitele la bugetul de stat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Moneda națională a profitat de creșterea ofertei comerciale de valută, companiile urmând să-și achite taxele și impozitele la bugetul de stat. Dacă alte monede din regiune au încheiat săptămâna pe depreciere, cea națională a avut o evoluție pozitivă iar cursul euro a scăzut de la 4,9769 la 4,9753 lei. Analiștii care au participat la CFA Forecast Dinner, eveniment desfășurat marți, nu au anticipat depășirea pragului de 5 lei/euro, cursul fiind un factor de stabilitate într-un super an electoral și care ar urma să fluctueze între 4,95 și 5 lei.

 

Predicțiile sunt în contrast cu datele de la sondajul din decembrie realizat în rândul membrilor CFA România. Atunci, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni a fost de 5,0212 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0781 lei/euro. Vineri, indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoare începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni s-a oprit la 6,12%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a consolidat la 6,13%.

 

Finanțele au redus săptămâna trecută sumele împrumutate din piața locală, după ce la precedentele licitații din februarie ambalase puternic motoarele. La licitația de titluri de stat cu scadența mai 2027, care a avut o valoare programată de 500 milioane lei, Trezoreria s-a împrumutat cu 443,2 milioane lei la o dobândă anuală de 6,22%, sumă care a fost completată cu 75 milioane lei la licitația suplimentară, de a doua zi.

 

A urmat licitația de joi, când a împrumutat 340 de milioane lei cu scadența februarie 2038 cu o dobândă de 6,57%/an, sumă care a fost completată vineri cu încă 30 milioane lei. Evoluția pozitivă a burselor de acțiuni din întreaga lume, în urma rezultatelor excepționale anunțate de Nvidia, au stimulat apetitul pentru risc iar euro, care atinsese un minim de 1,0762 dolari, a crescut joi la aproape 1,089 dolari.

 

La sfârșitul săptămânii, chiar dacă indicele Ifo, care măsoară climatul de afaceri din Germania a crescut, euro s-a tranzacționat între 1,0812 și 1,0840 dolari. În piața locală, media monedei americane a crescut vineri de la 4,5843 la 4,5970 lei.

 

Lira sterlină s-a apropiat de maximul ultimului an de 1,1778 dolari iar media ei a crescut la 5,8238 lei. În schimb, moneda elvețiană s-a depreciat la aproape 0,955 franc/euro iar cursul a scăzut la 5,2177 lei, minim al ultimelor aproape trei luni. Prețul gramului de aur a scăzut la 298,9173 lei. Radu Georgescu Exporturile ruseşti spre Europa au scăzut cu peste două treimi în 2023, după ce UE şi-a redus drastic achiziţiile de petrol şi gaze ruseşti, arată datele oficiale, transmite AFP. Astfel, exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut până la 78,8 miliarde de euro, a informat Administraţia vămilor din Rusia, citată de agenţia de presă Interfax.

 

Conform acestor date, au scăzut şi importurile ruseşti din Europa, cu 12,3%, până la 78,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile ruseşti spre Asia, regiune care a înlocuit Europa în poziţia de principal client pentru energia rusească, au crescut cu 5,6% până la 284 miliarde de euro. Aceasta, în timp ce importurile Rusiei din ţările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%, până la 174 miliarde de euro. În total, exporturile ruseşti s-au redus cu 28,3% în 2023 comparativ cu 2022, a precizat. Administraţia vămilor din Rusia, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile persistente ale Moscovei în a înlocui foştii parteneri comerciali europeni cu

 

noi clienţi din Asia, dar şi din Africa şi America de Sud. Per total, excedentul balanţei comerciale a Rusiei a coborât până la 130 de miliarde de euro în 2023, o scădere de 58,5% comparativ cu 2022, când Moscova a strâns venituri mari din exporturile de energie, după ce invadarea Ucrainei a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze. Datele statistice publicate la mijlocul lunii trecute de Administraţia vamală din China arată că anul trecut schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record de 240 miliarde de dolari, iar China a devenit principalul partener economic al Rusiei. De asemenea, pentru prima dată în istorie, valoarea yuanilor chinezi depozitaţi la băncile ruseşti la finele lui 2023 a fost mai mare decât valoarea dolarilor americani, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*