Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

           Meciul dintre USL si PDL este din ce in ce mai dinamic.  In ultima saptamana cei care au marcat gol dupa gol au fost cei de la PSD. Victor Ponta a avut ocazia sa se afirme ca varf de atac. Guvernul i-a pus pe tava un subiect tare legat de niste privatizari dubioase. Tot acum presedintele PSD a avut ocazia sa se detaseze de Mihai Razvan Ungureanu, considerat a-i fi un apropiat. L-a atacat in punctul vulnerabil. In calitatea sa de fost sef al SIE, premierul ar fi trebuit sa stie cate ceva despre firma care a cumparat CUPRUMIN.

Ponta merge foarte departe, acuzandu-l pe Ungureanu de tradare a intereselor nationale. Pe acest subiect sensibil USL, isi va axa si motiunea de cenzura din 17 aprilie.

Intrand in aceasta saptamana cu un avantaj net, USL isi va continua atacul asupra PDL. O tinta va fi Guvernul. Deci va insista pe tema vanzarilor grabite si dubioase. A doua tinta va fi partidul de guvernamant. Dupa episodul Frunzaverde a urmat racolarea lui Piedone, primar al sectorului 4. Pentru a slabi si deruta adversarul, USL porneste o campanie de racolari in toata tara. Rand pe rand, PNL si PSD iau oameni de la PDL, candidati la primarii, presedinti de consilii judetene si consilieri. In aceasta prima faza efectul este naucitor. Conducerea centrala a PDL este bulversata iar Traian Basescu se pare ca nu se  mai amesteca in treburile interne ale partidului.

Ce va castiga USL din aceasta actiune de racolare? Tinand seama de faptul ca primarii si presedintii consiliilor judetene sunt alesi dintr-un singur tur, slabirea adversarului se transforma intr-un imens avantaj. Sunt vizate structurile teritoriale ale partidului chiar in prag de alegeri. Ca mai tarziu in interiorul Uniunii vor aparea frictiuni datorate chiar elementelor racolate acum, nu prea conteaza. Important pentru USL este scorul obtinut in 10 iunie. Obtinand peste 50% la votul politic de la consiliile judetene, opozitia intra in campania pentru parlamentare cu fruntea sus. In caz contrar, in mod sigur dupa locale vom asista la o revizuire a sistemelor de aliante.

Pe de alta parte, daca rezultatele la locale vor demonstra ca alianta dintre PNL si PSD este una nefireasca, nenaturala, este posibil ca in toamna cele doua partide sa nu mai mearga impreuna la parlamentare. Mai exact, daca PSD va  ajunge la concluzia ca poate castiga singur alegerile ar avea motive sa se desprinda de PNL.

Este clar ca intre PNL si PSD nu exista o colaborare perfecta. Liberalii si social democratii sunt suspiciosi unii fata de altii. Se lovesc pe la spate, se barfesc si se saboteaza reciproc. Tot atat de adevarat este ca si intre PDL si  UNPR sunt neintelegeri.

La Bucuresti alianta s-a rupt din pricina gafelor facute de Elena Udrea, presedinta organizatiei. Nici cu UDMR nu au reusit democrat liberalii sa aiba intelegeri punctuale pentru alegerile locale. Asadar, din punctul de vedere al colaborarilor, cele doua tabere sunt relativ la egalitate. Ce castiga intr-o parte, pierd in alta. Diferenta este ca USL se afla in varful clasamentului in toate sondajele, iar PDL la coada. Rupand o bucata din ceva mai mare abia daca se vede. In schimb, orice bucatica rupta din ceva mai mic se resimte.

Situatia PDL nu este una roza. Fara o interventie de urgenta de la cel mai inalt nivel, adica de la presedintele Traian Basescu, PDL nu-si va recapata capacitatea de lupta de altadata.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Arestări cu impact politic

Asculta acest articol     Echilibrul fragil din Senat dintre putere şi opoziţie ar putea fi răsturnat de anchetele DNA. Pe