Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Libera circulatie in Uniunea Europeana intampina inca obstacole

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre cele mai mari realizari ale Uniunii Europene este libertatea de circulatie, care constituie de altfel si unul din drepturile cetatenilor europeni.

Conform eurodeputatei liberale romance Adina-Ioana Valean, inca mai exista obstacole in calea liberei circulatii in Uniune. Adina Valean propune inlaturarea acestora intr-un raport adoptat de deputaţii europeni pe 29 martie 2012.
Rezolutia Parlamentului European cere statelor membre inlaturarea barierelor legale si practice din calea liberei circulatii a persoanelor si neintroducerea procedurilor administrative nejustificate. Parlamentul mai cere Comisiei Europene sa evalueze politicile din domeniul liberei circulatii in UE.
Drepturile cetatenilor Uniunii Europene includ libera circulatie in UE si dreptul de rezidenta, dreptul de a vota si candida in alegerile europene si municipale in tara de resedinta, protectie din partea autoritatilor diplomatice ale altor tari in statele ne-UE si trimiterea unei petitii la Parlamentul European sau a unei plangeri la Ombudsmanul European.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Parlamentului European, un numar semnificativ de cetateni UE au apelat la Parlamentul European impotriva autoritatilor nationale care au incalcat aceste drepturi.

Conform raportoarei parlamentare, 25% din petitiile trimise Parlamentului in 2010 vizau probleme legate de libera circulatie in UE. Europenii au intampinat probleme in diferite domenii, de la eliberarea de documente (carti de rezident, documente de calatorie, vize) la acordarea beneficiilor sociale – care sunt transferabile intre statele UE, dreptul familial (proceduri de divort transfrontaliere, custodia copiilor), discriminarea pe motive de nationalitate sau etnie si altele. Se aminteste ca 2013 este Anul european al cetatenilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns