Primăria municipiului Satu Mare a propus comasarea prin absorbţie a Liceului Tehnologic Unio cu Colegiul Tehnic Traian Vuia.
Luni, 27 ianuarie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare a avut loc şedinţa cu directorii de instituţii de învăţământ, prilej cu care s-a discutat despre reţeaua de şcolarizare din judeţ, precum şi despre fuziunea celor două licee sătmărene.
Problemele fuziunii, inclusiv detalii cum ar fi denumirea noii instituţii urmează a fi puse în discuţia Consiliului Local Satu Mare.
Inspectoarea Adriana Dîngă a confirmat propunerea primăriei şi a precizat că inspectoratul va propune avizarea proiectul de hotărâre al Consiliului Local Satu Mare. În schimb, interlocutoarea nu a fost în măsură să ne relateze despre implicaţiile procesului de fuziune asupra personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din cele două licee.
Reduceri de personal
În sine, unificarea celor două instituţii nu reprezintă o mare problemă, dacă facem abstracţie de personalul care urmează a fi redistribuit. Am aflat însă că, în etapa următoare, o comisie a Inspectoratului Şcolar Judeţean va norma posturile didactice, după care va avea loc un concurs de dosare. În opinia ing. Gabriela Urs, directoarea Liceului Tehnologic Unio, vor avea loc restrângeri ”atât în ceea ce priveşte personalul didactic, cât şi cel nedidactic”. ”În ceea ce priveşte personalul didactic auxiliar şi nedidactic, există normative în funcţie de care se va stabili numărul necesar”, ne-a explicat dr. Vlaicu Popescu, directorul Colegiului Tehnic Traian Vuia. La solicitarea noastră, cunoscători ai problemelor de personal ne-au spus că la Liceul Unio vor rămâne cinci femei de serviciu din cele zece actuale, precum şi o secretară din cele trei. Apoi mai rămâne problema maiştrilor instructori, a contabilelor şi a bibliotecarelor.
Dispare un brand: UNIO
Am aflat că cele mai mari neînţelegeri s-au ivit în legătură cu stabilirea denumirii instituţiei rezultată din unificare. Fiecare dintre cei doi directori şi-a susţinut punctul de vedere. ”Unio este un brand cu o vechime de 65 de ani”, a fost argumentul directoarei Gabriela Urs. ”Uzina Unio nu mai este ce a fost odată”, a fost contraargumentul directorului Vlaicu Popescu. În cele din urmă, cei doi au convenit asupra unei denumiri hibrid< Colegiul Tehnic Unio – Traian Vuia.
Cauze
Potrivit informaţiilor care ne-au parvenit, măsura de comasare sau fuzionare s-ar justifica prin reduceri de costuri. Astfel, decidenţii au avut în vedere faptul că există spaţiu excedentar la Colegiul Tehnic Traian Vuia pe de o parte, iar pe de alta, prognoza indică nerealizarea planului de şcolarizare. Adică numărul de elevi din judeţ în general şi din cele două licee în particular scade an de an.
În afară de asta, mai multe şcoli din municipiu îşi au sediul în clădiri pentru care se plătesc chirii exorbitante, astfel că utilizarea raţională a spaţiului este un argument hotărâtor pe baza căruia s-a luat decizia de unificare.
12 comentarii
Liceul Alimentar foloseste doar o parte din fosta scoala 20, de ce se plateste chirie pt alte scoli cand spatii exista si-s nefolosite
De ce nu comasam Colegiul Eminescu cu Slavici,apoi Slavici cu Doamna Stanca,apoi Doamna Stanca cu Kolcsei si uite-asa putem comasa Ardealul cu Ungaria iar libidinosii care care cred ei ca fac bine,vor sfarsi linsati de catre Romani !! De ce plateste primaria chirie pentru liceul kolcsei ???De ce nu putea fi infiintat acest liceu in fosta scoala de pe str. Botizului ?????????Na,meg se basz…m !!!
profu! Cine de la cine si ce a furat este discutabil, mai bine taci din gura!
unguri a luat liceul de construcții iar koi ka ne desființata…….
maine poimâine desființata toate școlile romanești din satmar
mai oltene du-te acasă in craiova si desființează scolii
unguri a luat liceul de construcții iar koi ka ne desființata…….
maine poimâine desființata toate școlile romanești din satmar
mai oltene du-te acasă in craiova si desființează scolii
ALPHA sigur faci parte din galeria de lingai care intra la oare nepregatita
no coment……………….
iza mama,senumesc licee nu liceuri.
Liceul Alimentar poate fi comasat cu Liceul Economic ca au aproximativ aceleași specializari
1.”profule”, vad ca nu o cunosti pe D-na Danga. vezi ca te bagi pe teren minat si vorbesti pe langa
2.draghe “iza” ai dreptate, nu oricine merge la “liceuri”….la munca nu la intins mana
3.cand am terminat eu la Filologie -istorie, actualul Doamna Stanca, eram doua clase – una biochimie si una filologie. acum sunt 100 si au intrat multi care nici la profesionala nu ar face fata
4.toti vor liceu dar jumatate nu stiu sa scrie. daca si la capacitate ar fi exigenţa de la bac nu ar mai fi clienti nici pentru profesionala
5.e de rau tovarasi!
dna inspectoarea Adriana Dî(â)ngă – fosta Adriana Caiță, rușine multă, ……..
de ce ai ieșit în fata presei dacă ești nepregătita, probabil ceva asemănător ai făcut și la catedra dacă ai fost numita inspectoare
E ceva specific la foști nomenclaturisti comunisti
scolile profesionale!!!!cele mai importante,nu liceuri teoretice!!!
pot fi comasate si colegiul palade cu elisa zamfirescu ca tot multimea vida rezulta.
ar trebuie desfiintate aceste licee. la traian vuia au trecut bacu in 2013 doar 2 elevi.
singura solutie- reinfiintati scolile profesionale.