
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, lider al PNL, afirmă că politicienii, indiferent din ce partid fac parte, au responsabilitatea să se ocupe de accesul la servicii medicale performante.
Ciucă a participat, sâmbătă, la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj.
“Cred că trebuie să vorbim foarte puţin despre ceea ce se întâmplă astăzi, aici, pentru că de-a lungul anilor s-a vorbit foarte mult. Este un proiect aşteptat de foarte mulţi ani şi îmi aduc aminte, împreună cu domnul ministru Rafila, la Guvern, din decembrie 2021 am tot vorbit şi am tot rânduit în aşa fel încât lucrurile să se întâmple.
Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, indiferent de formaţiunea politică, să ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă accesul la servicii medicale performante şi lucrul acesta se întâmplă în primele trei centre universitare, unde, într-adevăr, medicina românească este recunoscută şi facem cu adevărat performanţă. Este, de asemenea, un gest de recunoaştere faţă de truda medicilor din România faţă de truda profesorilor care pregătesc generaţii de viitori medici”, a spus Nicole Ciucă.
Printre alţii, la eveniment au participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, preşedintele PSD Cluj, Vasile Dîncu, primarul Clujului Emil Boc, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, rectorul UMF, Anca Buzoianu.
În 9 mai, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a început proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, a cărui construire presupune o investiţie de 540 de milioane de euro. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienţilor internaţi, 19 săli de operaţie, 60 de paturi pentru urgenţe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu şi circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic şi tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie etc.). Construirea spitalului va dura patru ani de la semnarea contractului de execuţie.
Investiții în Moldova
Preşedintele PSD, prim-ministrul Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, după vizita la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” Focşani, că cele mai multe investiţii au venit în ultima perioadă în Moldova, iar acest ritm de dezvoltare va fi continuat.
“Am fost zilele acestea, şi la Iaşi şi la Piatra Neamţ. După cum bine ştiţi, la Iaşi au început lucrările pentru noul spital regional, la Neamţ s-a semnat contractul prin PNRR pentru noul spital judeţean.
Am fost şi la Bacău, unde, de asemenea, prin PNRR se face un Pavilion Municipal lângă spitalul judeţean şi cred că abordarea corectă este să fie o singură unitate spitalicească, astfel încât tot efortul, chiar dacă este de la Primărie, cât şi de la Consiliul Judeţean să fie direcţionat şi făcut într-o singură investiţie, aşa cum am văzut şi la Oradea. Acum avem de închis la Focşani, la Vrancea, o investiţie de 200 de milioane, (…) toată investiţia deja prinsă pe BEI în Acordul semnat de Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii. La fel ca şi spitalul din Botoşani.
O să vină şi Centrul de Excelenţă pe învăţământul dual aici şi automat, cu finalizarea Autostrăzii A7 şi, după cum bine ştim, primul tronson pe care încercăm să îl dăm în circulaţie până la sfârşitul anului, anume Buzău-Focşani, până la 148 de kilometri anul acesta, urmând să fie făcută joncţiunea până în capăt şi cu A8. Se intră într-un ritm mare de dezvoltare.
Nu poţi să ai dezvoltare fără învăţâmânt şi fără sănătate. Nu poţi să ai pretenţii să se întoarcă românii acasă, dacă nu au locuri de muncă bine plătite, investiţii.”
CITEȘTE ȘI:
Fii primul care comentează