Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lipsă de interes la dezbaterile pe bugetul pentru 2010

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentarii au retrimis la Comisii un amendament privind sumele alocate bugetelor locale

Parlamentarii au reluat marți dezbaterile asupra bugetului pe 2010. Sedința Parlamentului a fost marcată de  certuri, dezinteres și absenteism. Senatorii și deputații au luat o pauză de consultări de 10 minute, la solicitarea PSD, în urma unei dispute între opoziție și PDL pe marginea unui amendament adoptat de Comisiile de buget, iar la reluarea lucrărilor s-a decis retrimiterea la Comisii a textului.

Senatorii și deputații s-au consultat, la solicitarea social-democratei Aura Vasile, cu miniștrii PDL, în privința amendamentului adoptat de Comisiile de buget privind împărțirea sumelor defalcate din veniturile de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Sume defalcate pentru echilibrarea bugetelor

Potrivit amendamentului acceptat de comisiile de buget-finanțe, în anul 2010, prin derogare de la prevederile Legii finanțelor publice locale, sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale și cota de 22% prevăzută la art. 32 al. 1 din Legea bugetului de stat se împart astfel: o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului, iar diferența de 73% se repartizează bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor. Din diferența de 73%, 70% se repartizează prin decizie a directorului Direcției generale a finanțelor publice județene, în funcție de populație, suprafața din intravilanul unității administrativ-teritoriale și capacitatea financiară a unității, iar 30% prin hotărârea consiliului județean, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și pentru finanțarea unor cheltuieli curente.
Potrivit președintelui de ședință, Teodor  Meleșcanu, Comisiile de buget-finanțe, ce se vor reuni miercuri, urmează să vină cu propunerea de împărțire a sumelor ca în amendamentul adoptat inițial, 70%-30%, dintre care 20% pentru cofinanțarea proiectelor europene și 10% pentru echilibrarea cheltuielilor curente, aceasta fiind o decizie de principiu luată marți.
“În dezbaterile de la comisie, rațiunea a învins disciplina de partid. Refuz să cred că relația se va inversa prin votul plenului. Este absolut rațional să introducem un mecanism în gestiunea bugetului prin care să facem posibilă acoperirea deficitelor bugetare ale administrației locale la nivel de primării, pentru că, astăzi, legislația în domeniul financiar nu conține un astfel de instrument”, a declarat deputatul PSD Viorel Ștefan.  El a criticat faptul că de fiecare dată când o comună înregistrează deficite se apreciază a fi o situație excepțională, iar Guvernul alocă prin hotărâre, din fondul de rezervă, bani pentru acoperirera deficitelor pe toată țara. Și deputatul PSD Petre Petrescu a subliniat necesitatea adoptării amendamentului, arătând că, în 2009, câteva sute de salariați din primării din România nu și-au luat salariile.

Dispută Boc – Vosganian

Premierul Emil Boc a criticat de la tribuna Parlamentului politica fiscală dusă de fostul ministru liberal al Finanțelor, Varujan Vosganian, după ce acesta a afirmat că sume reprezentând 1,5% din PIB sunt “doar pe hârtie” în proiectul bugetului de stat pentru 2010, prezentat de Guvern.
“Nu am putut să trec cu vederea unele afirmații ale domnului ministru Vosganian. Domnia sa a fost ultimul din șirul acelora care au accelerat derapajele majore ale țării pe o direcție complet nesănătoasă. (…) Dl. Vosganian a vorbit de la această tribună uitând că a fost acela care a gestionat un deficit istoric după 1989, de 5,4% din PIB, astfel încât UE a declanșat procedura de deficit excesiv”, a declarat Boc la finalul dezbaterilor generale pe tema bugetului pe anul 2010.
Premierul l-a mai acuzat pe fostul ministru liberal că a cheltuit în trei luni aproape patru miliarde de euro, fără ca acești bani să reprezinte investiții în economie, și că “a făcut praf” banii din Fondul Național de Dezvoltare, destinați inițial dezvoltării infrastructurii.
“În loc să avem în 2009 bani puși deoparte, am avut datorii puse deoparte de către dl. Vosganian. (…) Dacă nu era politica iresponsabilă din punct de vedere financiar a ministrului Vosganian, România o ducea un pic mai bine în 2009. Acum, când noi vrem să corectăm aceste derapaje, aveți aceeași atitudine pe care ați avut-o când ați fost la guvernare”, a spus Boc.
Reacția lui Boc a fost generată de afirmația luiVosganian potrivit căreia veniturile bugetului pe anul 2010 “sunt în afara realității”. “Cel puțin 1,5% din PIB e barbă! (…) Este pus din hârtie”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns