Image 1
Image 2

Liviu Dragnea le cere pesediştilor sătmăreni să rămână uniţi

Liviu Dragnea la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liviu Dragnea la Satu Mare
Liviu Dragnea la Satu Mare

    În cadrul turneului pe care îl efectuează prin ţară, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea şi secretarul general al partidului, Andrei Dolineaschi, au poposit vineri câteva ore şi în Satu Mare.

Scopul declarat al turneului în care i-a treimis premierul şi preşedinte al PSD, Victor Ponta, este să ia pulsul organizaţiilor şi să le transmită un mesaj colegilor social democraţi, mesaj în care se spune printre altele  că PSD nu e un partid captiv sau care se poate preda cuiva sau care să fie speriat de eventuale declaraţii la televizor şi nici un partid care să fie captiv într-o guvernare pe care o conduce. De asemenea, la prima conferinţă de presă pe care au susţinut-o cei doi în Sala mică a prefecturii de la ora 14,30, coordonatorul politic a spus că “Deplasarea aceasta are ca scop şi solicitarea către colegii noştri să nu-şi piardă speranţa şi să rămână uniţi”.

 

 
Mai multe în ediţia tipărită din “Informaţia Zilei” – 27 iunie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

magazin online de aer conditionat si sisteme de climatizare
Postare ( Sablon)

15 comentarii

  1. Guvernul Ponta a crescut cu 10 miliarde de euro datoria publică
    Autor: Răzvan Amariei | vineri, 26 iunie 2015

    Deşi se laudă cu creştere economică şi cu majorarea încasărilor la buget, din 2012 şi până azi guvernanţii au adăugat la debitele României 10 milioane de euro pe zi, nivelul de îndatorare trecând de pragul de siguranţă de 40% din PIB.

    Unul din principalele capete de acuzare lansate de opoziţia de atunci la adresa guvernelor conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu a fost că au îndatorat România. Într-adevăr, între decembrie 2008, când a fost instalat la Palatul Victoria primul cabinet condus de actualul primar al Clujului, şi aprilie 2012, când guvernul Ungureanu a fost demis după doar două luni de activitate printr-o moţiune de cenzură, datoria publică a României (din care cea a administraţiei centrale reprezintă în jur de 95%) s-a majorat cu 17,2% din PIB conform metodei de calcul interne şi cu 21,6% din PIB conform metodei UE de calcul. În sume absolute, este vorba de circa 128 de miliarde de lei potrivit primului standard şi de circa 142 de miliarde de lei conform celui de-al doilea. Adică undeva între 29 şi 32 de miliarde de euro. Probabil că toţi cititorii îşi aduc aminte de contextul în care au fost contractate creditele respective – la nivel mondial criza economică făcea ravagii, mai toate guvernele se treziseră cu încasări mult mai mici la buget, iar instituţiile financiare, fie ele de stat sau private, erau la un pas de colaps. Iar o bună parte din banii împrumutaţi atunci de guvernanţii din România au fost utilizaţi drept metodă (controversată, ce-i drept) de stabilizare a sectorului bancar intern.

    Cabinetul copy-paste

    Căderea guvernului Boc şi apoi aproape imediat a cabinetului Ungureanu au venit într-un moment în care ţara se găsea deja în al doilea an de creştere economică după criză, colectarea de taxe şi impozite începuse să se dezmorţească, iar absorbţia fondurilor europene se acccelerase semnificativ. În plus, în fotoliul de premier se aşezase Victor Ponta, care criticase din răsputeri, pe vremea când era unul din liderii opoziţiei, împrumuturile contractate de democrat-liberali.

    În ciuda contextului total diferit, datoria guvernamentală a României, care părea să se fi plafonat în ultimele luni ale coaliţiei guvernamentale conduse de PDL, a reînceput să se majoreze sub bagheta USL şi şi-a păstrat ritmul de creştere şi după ce la putere a rămas coaliţia dominată de PSD. Statisticile oficiale ne arată că între aprilie 2012 şi decembrie 2014 datoria publică a României a crescut cu 5,1% din PIB (după metoda internă de calcul) sau cu 4,6% din PIB (după cea europeană). În lei, aveam în plus 60 de miliarde potrivit primei metodologii sau 53 de miliarde potrivit celei a Uniunii Europene. Respectiv 12-13 miliarde de euro împrumutaţi în plus de guvernele conduse de Victor Ponta.

    Ceva mai bine?

    Dacă luăm în calcul şi ultimele date disponibile (cele de la 31 martie 2015), vedem că lucrurile arată un pic mai bine. Datoria publică a scăzut în primul trimestru cu 5,6 miliarde de lei (metoda UE) sau 11,9 miliarde de lei (metoda internă), respectiv cu 0,6% din PIB pentru primul standard de calcul şi cu nu mai puţin de 3,6% din PIB pentru cel de-al doilea. Nu intrăm în amănunte privind originea acestor diferenţe, însă unul din motivele principale pentru ultima scădere menţionată este că ea se raportează la produsul intren brut pe 2015, care a fost estimat cu generozitate la 700 de miliarde de lei, faţă de 666 de miliarde anul trecut. Dacă se va ajunge cu adevărat la această sumă nu vom şti decât peste circa un an. Până atunci, însă, parcă am fi tentaţi să credem prognozele ceva mai conservatoare ale Uniunii Europene.

    Una peste alta, la sfârşitul primăverii administraţia publică din România datora creditorilor externi şi interni 283 de miliarde de lei, cu 47 de miliarde de lei (respectiv cu 10,5 miliarde de euro) mai mult decât la momentul în care a fost demis cabinetul Ungureanu. 95% din sumă era datoria publică directă, restul fiind cea indirectă (respectiv cea contracatată de alte entităţi şi garantată de stat).

    Infrastructura, mereu la coadă

    Evident că prima întrebare care ne vine în minte este „unde sunt banii?“ 10 miliarde de euro nu reprezintă o sumă tocmai mică, mai ales la nivelul bugetului consolidat al României, care a atins în 2014 un nivel al cheltuielilor de circa 51 de miliarde de euro. Ce putem spune imediat este unde nu sunt aceşti bani – în infrastructură. Dacă în 2011 investiţiile publice ajungeau la 36 de miliarde de lei (6,6% din PIB), în 2012 acestea au scăzut la 34 de miliarde de lei (5,8% din PIB).

    Să fi fost o coincidenţă că în 2012 a venit la putere Victor Ponta? Nu prea pare – în 2013 cheltuielile pentru infrastructură de la buget au coborât la 32,8 miliarde de lei (5,2% din PIB), iar anul trecut s-au dus încă şi mai jos, până la 32,4 miliarde de lei (4,8% din PIB). Chiar şi în primele patru luni ale acestui an scăderea investiţiilor publice a continuat. Ce-i drept, cu numai un procent, însă este suficient pentru a ne arăta atitudinea autorităţilor faţă de acest sector. „Victor Ponta nu a învățat că degeaba se laudă cu excedent bugetar tăind investițiile publice –numai pe primul trimestru au fost blocate proiecte de peste şapte miliarde de lei-, pentru că sacrificându-le nu încetinește doar efectele de multiplicare din economie și ritmul de creștere a acesteia, ci sacrifică și locurile de muncă, cele care susțin prin contribuții fondul de pensii, fondul asigurărilor de sănătate, dar și bugetul de stat“, spune fostul ministru al Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu. El crede că guvernul se va comporta și în 2015 ca anul trecut, când, „după ce a acumulat excedent bugetar tăind investiții esențiale pentru România, în ultima lună a anului a deschis pușculița și a împărțit generos și discreționar către firmele de partid și către firme evazioniste“.

    Bani aruncaţi pe geam

    Un raport recent publicat de Curtea de Conturi (CC) a dezvăluit că doar o sumă infimă, egală cu 0,1% din PIB, din datoria publică internă ce a fost contracatată în perioada 2012-2014 a fost împrumutată pentru proiecte de infrastructură, restul fiind alocat finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice. Nici la nivelul datoriei externe lucrurile nu stau mai bine: „Datoria guvernamentală externă contractată pentru finanţarea de proiecte se situează la un nivel îngrijorător de scăzut comparativ cu cea contractată pentru susţinerea balanţei de plăţi, consolidarea rezervei valutare, finanţarea de deficit şi refinanţarea datoriei publice. Mai mult, în anul 2014 ponderea împrumuturilor externe contractate în scopul finanţării unor proiecte prioritare pentru economia românească în total datorie guvernamentală externă a cunoscut cel mai mic nivel, respectiv de 23%.“ Această strategie, cred experţii CC, este o greşeală: „Politica de contractare a împrumuturilor de stat trebuie să fie orientată către efectuarea de cheltuieli productive și anume realizarea de investiții în resurse umane, în infrastructură, în cercetare, investiții în tehnologie și tehnică avansată și alte activități benefice pe termen lung, care pot să asigure în viitor atât rambursarea obligațiunilor emise și plata dobânzilor aferente, cât și dezvoltarea economiei în ansamblu.“ Din păcate, nu numai că nu investim în dezvoltare banii împrumutaţi, însă chiar ne îndatorăm mai mult decât avem nevoie. „În perioada 2012-2014, creșterea datoriei publice a depășit nevoia de finanțare a deficitului. Cu toate că raportul dintre datoria publică guvernamentală și produsul intern brut se situează cu mult sub pragul de alertă de 60% prevăzut în Tratatul de la Maastricht, apreciem că, în condițiile menținerii unui ritm de creștere al datoriei publice guvernamentale care devansează ritmul de creștere al economiei, riscul de solvabilitate va crește“, se arată în acelaşi document. Şi, totuşi, unde sunt banii? Curtea de Conturi evită destul de elegant subiectul. Însă o spun reprezentanţii opoziţiei: „Victor Ponta i-a îndatorat pe români cu peste 54 de miliarde lei în numai doi ani ca să susțină plata pensiilor și a salariilor din domeniul public, dar și ca să-și facă propria campanie electorală“, crede liberalul Gheorghe Ialomiţianu. „Ponta nu s-a împrumutat pentru a crea noi locuri de muncă, pentru investiții în infrastructură, sănătate sau educație, ci pentru a cheltui cât mai mulți bani pentru cadouri electorale, salarii și pensii“, spune, la rândul ei, colega sa de partid, Raluca Turcan.

  2. @alinaradu !, Dar cu ce pret a facut PSD toate acestea ? (“bunatati “) Cu pretul indatoririi publice !!! adica ne-a impovarat/scufundat si mai tare. E usor sa imparti din banii altora numai ca acestia trebe platiti inapoi si nu PSD le plateste !.

  3. continuare@iulian- !IAR acum am ajuns sa avem OPOZITIE liberala, ascunsa deocamdata in spatele imaginii lui Johannis! si pe cine ar trebui sa voteze Satmarul si Maramuresul? pe Blaga,pe Flutur,pe Videanu ori Predoiu de la PNL? ACESTA ESTE PNL-ul care a condamnat si luptat impotriva taierii pensiilor si salariilor ?pai daca tot pomenesti de generatii ia explica tu Iuliane tinerilor cine a taiat pensii si salarii in Romania dar nu uita sa le spui si cine a dat inapoi cu timpul banii taiati sau cine a dublat alocatiile copiilor,cine a redus TVA-l la alimente etc….iar daca ai sa-ti amintesti de PSD-ul de la guvernare nu uita sa le amintesti ca langa acestia au mai ramas si o mana de ADEVARATI LIBERALI ! Multumesc!….

  4. @ iulian! eu ma consider de ,,dreapta”dar nu m-ar bucura disparitia stangii psdiste pt simplul motiv ca s-ar rasturna un echilibru foarte necesar in politica cotidiana! simt si putina ipocrizie in cea ce scrii deoarece atunci cand dreapta s-a unit cu stanga impotriva lui Basescu ,unul dintre partidele care au format USL-ul a fost pnl-ul de stanga care mai apoi prin manevrele Partidului Popular european secondat de dna-ul sri-st s-a unit cu cine? cu PDL-ul lui BASE !

  5. IULIAN! eu ma consider de ,,dreapta”dar nu m-ar bucura disparitia stangii psdiste pt simplul motiv ca s-ar rasturna un echilibru foarte necesar in politica cotidiana! simt si putina ipocrizie in cea ce scrii deoarece atunci cand dreapta s-a unit cu stanga impotriva lui Basescu ,unul dintre partidele care au format USL-ul a fost pnl-ul de stanga care mai apoi prin manevrele Partidului Popular european secondat de dna-ul sri-st s-a unit cu cine? cu PDL-ul lui BASE ! IAR acum am ajuns sa avem OPOZITIE liberala, ascunsa deocamdata in spatele imaginii lui Johannis! si pe cine ar trebui sa voteze Satmarul si Maramuresul? pe Blaga,pe Flutur,pe Videanu ori Predoiu de la PNL? ACESTA ESTE PNL-ul care a condamnat si luptat impotriva taierii pensiilor si salariilor ?pai daca tot pomenesti de generatii ia explica tu Iuliane tinerilor cine a taiat pensii si salarii in Romania dar nu uita sa le spui si cine a dat inapoi cu timpul banii taiati sau cine a dublat alocatiile copiilor,cine a redus TVA-l la alimente etc….iar daca ai sa-ti amintesti de PSD-ul de la guvernare nu uita sa le amintesti ca langa acestia au mai ramas si o mana de ADEVARATI LIBERALI ! Multumesc!….

  6. Stef, Govorel, Babtan, Scoica – plecati din Satu Mare! Sper sa va ia Dragnea de manuta si sa va duca-n Olt si-n Teleorman, ca acolo va e locul! Ati distrus orasul prin cocalarizarea acestuia!!!

  7. Articolul lui Florian Bichir:Ţară de secături, ţară minoră | VOCILE DREPTEI.
    Cineva mi-a trimis un citat: “Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.”
    Şi m-a îndemnat să ghicesc cine-i autorul încercând şi o capcană: Vadim Tudor, Andrei Pleşu sau Dan Puric.
    Ei bine, nu. Autorul este Octavin Goga în 1916, iar citatul a fost preluat şi de regretatul istoric şi profesor Florin Constantiniu în “O istorie sinceră a poporului roman”.
    Semn că nimic nu-i nou sub soare pe aceste plaiuri!

  8. Ambasada SUA la București a publicat, ieri, Raportul internațional privind situația respectării drepturilor omului în România în 2014, documentul Departamentului de Stat american trăgând un semnal de alarmă asupra mai multor aspecte legate de justiția din țara noastră, de modul în care politicienii au încercat să intervină în actul juridic, dar și cu privire la presiunile exercitate asupra jurnaliștilor. Nu în ultimul rând, documentul vorbește și despre corupția guvernamentală, care a rămas o problemă răspândită ce a afectat toate sectoarele societății românești.

  9. @alin!, Din cate stiu UDMRaiul inca nu este vopsit in galben de PNL !, dar nu exclud ca nu va fi. Pe de alta parte, decaderea credibilitatii candidatilor UDMR la prezidentiale a început cu pactul secret de la Neptun, din 1996, când politica UDMR a fost ‘deturnata’. Din acel moment nu prea reusim sa iesim din impasul si criza politica generala a comunitatii maghiare din România. UDMR a devenit de atunci, mai mult sau mai putin, ostaticul politicului românesc. Eu nu fac parte din electoratul RMDSZ ului !!!, eu nu votez aceasta formatiune care a tradat si tradeaza in continuare maghiarimea din Romania ducand o politica de “curvarie”!. Kelemen Hunor cu toate ca i s-a solicitat nu a prezentat nici pana acum continutul si anexele Pactului secret incheiat cu USL-ul in 2012 deoarece consider ca iar a tradat interesele maghiarimii cu scopul de a-si acoperi spatele. Ce fac “partidele” DNA respectiv SRI in zilele noastre cu privire la condamnari si eliberari mentionate de tine pt. mine nu reprezinta altceva decat o piesa ieftina de teatru pt. majoritatea prosti din tara asta. Intr-o tara democratica si de drept nu ar trebui sa fie admis ca cineva sa faca puscarie/retinut chiar si o zi fara dovezi convingatoare despre fapta lui !. Ceea ce face DNA,SRI si Justitia cu aceste condamnari si eliberari nu este altceva decat o “vanatoare de vrajitoare”, circ si spectacol ieftin pt. multi prosti !. Opozitia actuala este chiar caraghioasa asa cum ai mentionat si tu !. Nu merita sa fie alesi si sa ajunga la conducere.

  10. Urmati si voi la condamnare cu executare,precum excrocu comunist la care va inchinati.
    Apropo, stafia o vinit cu votantii PSDracula ,adica cu mortii teleormaneni sa spurce groapa de gunoi a lui puscas & cuscru rus.

  11. eugene ! nu cumva ai vrut sa spui UDMR sau PDL-ul vopsit in galben de pnl?oricat de Civic Maghiar ai dori sa pari dar si prin votul tau ai contribuit de-alungul anilor la perpetuarea unui partid cu cea mai perfecta masinarie de furat din ultimii 20 de ani :RMDSZ ! Sub umbrela ,,etnicului”,NEDERANJATI DE NIMENI au furat,fura si vor fura pt ca vor sarii oricand in barca de la putere la momentul potrivit pt a-si acoperi spatele!…iar in cea ce priveste puscaria sunt de acord ca hotii sa-si primeasca rasplata dar nu in conditiile de astazi cand structurile de forta (partidul DNA si sri) zdranganesc catusele in mas-media distrug destine omenesti ca mai apoi dupa 6 luni le dai drumul ! ori ti se pare normal ca intr-un stat democratic dna-ul si sri -ul sa schimbe majoritati parlamentare dupa placul unei opozitii caraghioase?…

  12. PSD-ul e sortit sa dispara, e un partid fara viitor. Generatiile s-au schimbat, electoratul traditional al PSD-ului e tot mai restrans. In Ardealul mai dezvoltat aproape ca a fost maturat, doar la Satu Mare, Salaj si Maramures se mai tine cu dintii de trecut, insa se vor lamurii si satmarenii intr-un final ca n-are ce cauta in aceasta regiune partidul simbol al saraciei. Abia atunci cand PSD-ul va redeveni irelevant Romania va fi cu adevarat iesita din zona tranzitiei nesfarsite. Dormi in pace Partid Social Dracula…

  13. Basistii, tot basisti, toti sunt hoti in afara de ei care au furat din bugetul de stat, numai in perioada 2009-mai 2012, între 12 si 15 miliarde euro. Nu m-as mira sa propuna impuscarea tuturor celor 7,4 milioane de romani care au votat impotriva fostului dctator in 2012, sau doar a celor peste jumatate de milion de membri PSD. De la ei care acum s-au “travestit” din basisti in johannisti n-ar fi o supriza o asemenea propunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*