
România ascunde multe povești interesante, iar unele localități au trecut prin schimbări semnificative în perioada comunistă. Un astfel de caz este Zalău, un oraș din județul Sălaj, care în anii 1970 a trecut de la denumirea „Zălau” la „Zalău”. Schimbarea a avut loc dintr-un motiv surprinzător: regimul comunist considera că „Zălau” suna prea „țărănesc” și dorea o denumire mai „modernă” și „cosmopolită”.
În perioada regimului Ceaușescu, autoritățile au dorit să promoveze o imagine de urbanizare și industrializare, iar numele „Zălau” nu mai corespundea idealurilor lor. Istoricul Nicolae Gudea povestește cum autoritățile l-au abordat pentru a ajuta la schimbarea numelui orașului, subliniind că „Zălau” nu reflecta statutul orașului aflat în plin proces de dezvoltare industrială. În ciuda opoziției din partea unor istorici și localnici, numele orașului a fost schimbat și a rămas „Zalău” până în prezent.
Astăzi, Zalău este un oraș modern, cunoscut pentru peisajele sale și pentru tradițiile care continuă să fie păstrate cu mândrie. De-a lungul timpului, orașul a înregistrat o dezvoltare economică și culturală semnificativă și găzduiește o comunitate vibrantă.
Fii primul care comentează