Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MISTERUL FENOMENULUI DIN RÎMETEA, APUSENI

Locul din România unde soarele răsare de două ori

Locul din România unde soarele răsare de două ori
Un detaliu foarte important despre acest loc inedit este că Ministerul Culturii l-a inclus pe lista propunerilor pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu e doar o poveste sau un vis de basm cu fenomene supra-naturale! E pur și simplu realitate și da, există locul din România unde se spune că soarele răsare de două ori! Vrei să afli mai multe despre acest fenomen fascinant care are loc chiar în țara noastră? Ei bine, trebuie să știi că acest „miracol” se petrece într-un sat din Munții Apuseni, cunoscut pentru peisajul său unic și pentru arhitectura specifică secolului al XIX-lea.

Rîmetea din județul Alba se află în nordul Depresiunii Trascăului și se poziționează la 24 de kilometri distanță de Aiud și la 7 kilometri de Buru, chiar la poalele vârfului Piatra Secuiului. Majoritatea locuitorilor acestui sat sunt maghiari și păstrează cu sfințenie tradițiile locale, însă cea mai mare mândrie a lor este fenomenul care apare vara, la sfârșitul lui iunie și pe tot parcursul lunii iulie. Răsăritul soarelui este deosebit de special aici și conferă acestei localități o semnificație aparte, transformând-o într-o destinație turistică de excepție.

Piatra Secuiului are numeroase creste, dar două dintre ele se înalță mai mult decât celelalte. Amplasate la est de Rîmetea, de unde soarele răsare, acestea sunt responsabile pentru crearea acestei iluzii optice, cunoscută sub numele de „dublul răsărit al soarelui”.

Ce se întâmplă, de fapt, la Rîmetea? Soarele răsare deasupra primei creste și dispare în spatele celei de-a doua, lumina fiind astfel blocată. Apoi, la câteva minute distanță, lumina se înalță deasupra celei de-a doua creste, moment în care localnicii pot admira „un al doilea răsărit”.

Foarte mulți turiști vin în Rîmetea vara, dorind să fie martori la acest fenomen unic în România. Pe lângă această iluzie optică impresionantă, vizitatorii pot admira și arhitectura caselor construite în stilul secolului al XIX-lea și vopsite în alb. De aceea, localitatea este adesea numită „satul cu casele albe”.

În 1999, Rîmetea a devenit prima localitate rurală din România care a primit premiul „Europa Nostra” din partea Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.

Iubitorii de drumeții sau sporturi extreme se simt în largul lor la Rîmetea, având o multitudine de opțiuni pentru distracție și aventură. Obiectivele turistice, peisajele impresionante, bucatele delicioase, traseele montane și cele de cățărare, posibilitatea de a zbura cu parapanta – toate acestea sunt doar câteva dintre atracțiile acestei zone.

Dacă ajungi în această localitate, nu uita să vizitezi Moara de apă, care datează din 1752. Casele albe cu ferestre verzi te vor teleporta în altă epocă, iar priveliștea cu Moara de apă îți va spune și mai multe despre istoria locului și despre povestea care pare desprinsă dintr-un basm.

În incinta Primăriei se află Muzeul Etnografic al localității, unde poți afla detalii despre foștii locuitori ai zonei, care, se pare, au fost secui și sași, conform atestărilor din 1257. Ce poți vedea la muzeu? Expoziții de costume tradiționale, unelte folosite în diferite activități, vase, piese de mobilier pictat specifice zonei. Obiectele expuse acolo sunt de o diversitate nemaipomenită, având în vedere că Rîmetea a fost în trecut un important centru mesteșugăresc și minier.

Un detaliu foarte important despre acest loc inedit este că Ministerul Culturii l-a inclus pe lista propunerilor pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Nu-i așa că este un sat care merită să fie vizitat? Are atâtea de oferit, iar dacă vrei să afli și mai multe despre istoria acestui loc, localnicii te pot introduce în legendele lor bine păstrate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns