Mănăstirea Frăsinei este singura mănăstire ortodoxă din România unde femeile nu au voie să intre. Situată în comuna Muereasca, județul Vâlcea, mănăstirea se află la aproximativ 10 kilometri de Râmnicu-Vâlcea, pe drumul național 7 (drumul european 61) în direcția Sibiu, în dreptul localității Gura Văii, de unde se face stânga spre localitatea Muereasca.
În această sfântă mănăstire, regulamentul Sfântului Calinic este respectat cu strictețe. Acesta prevede că nu se mănâncă niciodată carne, femeile nu au voie să intre și slujbele se desfășoară de la miezul nopții până dimineața.
Istoria Mănăstirii Frăsinei
Mănăstirea Frăsinei, denumită astfel datorită pădurilor de frasini din zonă, datează din 1710, când doi monahi, cuvioșii Ilarion și Ștefan, s-au retras în aceste locuri singuratice. Inițial, cei doi au locuit într-o colibă de lemn, având doar un paraclis unde se rugau. După anul 1718, aceștia au obținut binecuvântarea episcopului Inochentie al Râmnicului și Noului Severin pentru a întemeia un schit oficial.
În 1764, boierii Cârstea, Damian și Nicolită din Râmnicu Vâlcea au construit o biserică de zid în locul celei de lemn, iar biserica a fost zugrăvită de Teodor zugravul și ucenicul său Enache. Biserica a primit hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Perioade de prosperitate și declin
Mănăstirea a cunoscut o perioadă de prosperitate până în 1780, când a fost devastată de austrieci. Monahii au părăsit schitul, care a rămas pustiu până în 1845, când cuviosul Acachie de la Mănăstirea Cernica l-a repus în rânduiala monahală.
În 1857, Sfântul Calinic a vizitat schitul și a inițiat construirea unui nou lăcaș. Lucrările au început în 1859, iar pictura bisericii a fost realizată de Mișu Pop din Brașov. Biserica a fost sfințită la 12 mai 1863, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Reguli stricte și tradiții
Sfântul Calinic a introdus o regulă strictă, interzicând accesul femeilor în mănăstire și stabilind o piatră de legământ la circa doi kilometri de mănăstire. Pe piatra de legământ sunt gravate binecuvântări pentru cei care respectă regula și blesteme pentru cei care o încalcă.
Mănăstirea Frăsinei a rămas singura mănăstire nesecularizată din țară, datorită intervențiilor Sfântului Calinic.
Arhitectura și viața monahală
Biserica Mănăstirii Frăsinei este construită în formă de cruce, cu o singură turlă centrală sprijinită pe patru arcade ogivale. În interior, biserica veche păstrează o pictură bizantină foarte frumoasă. Noua mănăstire, ctitorită de Sfântul Calinic, se află la o distanță de două sute de metri de biserica veche.
Concluzie
Mănăstirea Frăsinei rămâne un loc unic în România, cu reguli și tradiții speciale, păstrând vie moștenirea spirituală a Sfântului Calinic și a primilor săi întemeietori.
Fii primul care comentează