Image 1
Image 2

REVOLUȚIE IA

Locuri de muncă care vor fi transformate de Inteligența Artificială

Tinerii sunt încurajaţi să-şi găsească un loc de muncă în ţările UE
Inteligența artificială (IA) are potențialul de a transforma radical multe profesii în următorii cinci ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un studiu realizat de cercetătorii Fraunhofer, publicat de ziarul german Handelsblatt a evaluat impactul IA asupra a 50 de profesii, variind de la profesori la urbaniști, oferind o perspectivă asupra modului în care aceste joburi se vor schimba în următorii cinci ani.

 

Impactul IA este evident în multe domenii, cum ar fi generarea automată de imagini pentru coperți de cărți, evaluarea știrilor financiare pentru investitori sau estimarea riscurilor în asigurări.
 

Conform McKinsey Global Institute și Goldman Sachs, un procent semnificativ de locuri de muncă (60-70%) pot fi automatizate, iar IA ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă la nivel global.
 

Există totuși opinii diferite privind impactul IA. Unii experți văd IA ca pe un instrument ce va ușura munca oamenilor, preluând sarcinile de rutină și oferind mai mult timp pentru creativitate și colaborare.

 

 

Alții prevăd o creștere a productivității globale, cu McKinsey anticipând o creștere anuală între 2,6 și 4,4 trilioane de dolari SUA datorită tehnologiilor precum ChatGPT sau DALL-E.
 

Cercetătorii Fraunhofer au clasificat cele 50 de profesii în două categorii: gradul de transformare și potențialul de creștere. Acestea variază de la joburi cu schimbări majore și cerere crescută de muncă, cum ar fi: inginerii de dezvoltare, experții în marketing, designeri, cercetători de piață la profesii cu schimbări minore și cerere scăzută, precum agricultorii, pădurarii, bucătarii sau profesorii.

În acest context, companiile trebuie să gestioneze eficient IA pentru a sprijini forța de muncă, iar angajații trebuie să-și dezvolte competențe suplimentare pentru a rămâne relevanți. Responsabilitatea pentru produsele sau serviciile create cu ajutorul IA rămâne un subiect important.
 

În concluzie, IA reprezintă atât o oportunitate, cât și o provocare pentru piața muncii.

 

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns